【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXIII

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
潮野
轉下flow啦,唔使咁用力咖
冇錯蝦米正仆街
不過網易雲,QQ呢啲就正垃圾
Bandcamp音樂種類唔全面
Applemusic冇舊歌冇內地冷門野
Spotify其實都垃垃地圾
所以結論都係冇完美
結論:買碟
碟都唔易買,唔係肯磅水就得
你見呢個post 著名collector 怪獸頭都成日話搶唔到碟就知
依家啲實體碟開始變稀有品
又愈嚟愈貴
香港更加冇人入
有時真係想買digital算

例如呢隻近期幾好評又多人聽嘅碟
我喺香港未見過
最慘好多碟係連買佢既渠道係點都未知
買都唔知點買又絕望D
好多自資出既碟買第一下唔到就玩撚完
而往往就係會有好多無經過市場同專業人士影響同洗滌過既自資好作品
我相信好多人都會好似我咁已經唔止好撚多次後知後覺慢人一步
當然你可以選擇食炒價 但其實個問題係同非法下載一樣 始終創作者都係唔會得到任何收益
所以有時會好兩難
買唔到好想買 但又唔會因為比多左錢而心安理得左
終究都係選擇唔買
但隻你未買到既碟就係要擺撚左係你面前

我買到
我要上外國網買
但單買一隻shipping好貴
唯有儲落一堆碟一次過買
Discogs
https://youtu.be/koNkH8wU5mo

Afrikan Sciences Boiler Room Berlin Live Set

Electronic, House, Techno, Broken Beat
Mk!
MONSTER KAR - I DO NOT MIND... IF YOU LEAVE ME

Trip Hop/ Dream Pop/ Canton Pop

三流既錄音制作/ 帶毛燥感既人聲演唱/
輕jazzy節奏/ 唯美失真結他碎點/ 少少嬌情/ 少少脆弱/ 少少遺憾/ 好青好春
=.=“
Pakk
A Wail

今日嘅幸福事係,我本身買唔到我好鍾意嘅樂隊嘅限量200張嘅錄音帶,然後佢今日同我講遲下會喺香港嘅獨立小店有得買到佢所屬嘅label嘅碟,然後我九秒九即刻聯絡隻label同佢地講我想買乜千祈要送來香港。好想快啲見到佢地,有種我的愛在身邊嘅感覺。
開心嘅時候要聽Pakk

科奴左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞