IT界討論區:(26) 消失的討論區

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
屯門公路一日一小塞,七日一大塞喺常識,無嘢做嗰陣就唔塞,上次我收工要去開會(豐景園去官涌)就對面線塞車搞到巴士無車返遲到。
雖然樓上話出荃灣遠過荃灣一程40
但點都遠唔過將荃一程290
大把人金鐘中上環排洪咁都要返沙田

你又唔捨得屋企 真係得返home office
見佢訓9~10個鐘真係得啖笑。
一個正常成年人訓7~8個鐘已經好夠訓。
我講緊平時訓開6~7個鐘都好夠精神。
無咁多時間仲要學人日日去玩咩訓練班。
我連續1星期瞓唔夠7.5個鐘就會病,如果只得8至8.5個鐘都會影響運動表現
你依家返IT工定做運動員
有咁多時間玩訓練班仲要哂多啲時間去訓黎玩訓練班不用去進修下好過。
或者你只係星期六日先玩一樣得。

玩到影響工作表現真係第一次見。得罪講句比你搬到出去市區一樣只可以返home Office.
我搬到出市區嘅話容易揾到附近啲朝9晚6工咁咪得。

同埋你無講錯,我真係運動員,舊年入過港隊,今年選緊,如果選得入就比賽前去俄羅斯旅行。同埋我都打算開發返我主項個result management solution同出面競爭下。
take住先囉 慢慢再搵
我當年fg八月去完gradtrip先搵工
我有一秒以為執到寶,想出17k 請到個1年經驗,再睇多兩睇,原來佢係一個運動員,唔係一隻I.T 狗
老實講 人嘅事業係淨係可以專注到一樣野
你aim做運動員咪搵份home office或者freelance做 時間夠彈性
你返得office工就預左你冇可能可以全力做運動

如果唔係只會兩頭唔到岸
你搬到出市區一樣只可以搵你屋企附近既公司,咁我相信選擇同你依家差唔多。
因為我諗真係唔多人會搵返自己屋企附近既工,九龍出港島/入新界都好常見。

另外閣下既然對運動員生涯咁重視,咁咪做住依家呢份閪工先囉。
反正對你黎講IT只係副業既話,唔需要重視咁多,話之佢閪Code定咩,唔阻你收工做運動咪得
我都要一日10粒鐘
我都有諗過做freelance,但係收入應該無乜可能多過我返全職,頂多只係夠我自己使。我而家都開始努力爭取緊啲世界排名,希望可以返得上100內,長遠而言希望可以返到50名。
> 8-9個鐘
< 20k
> 5天工作

it工仲做
其實我將來最終係想創業嘅,喺香港同深圳做GTFS相關嘅跨境業務,等下半年政策出台我就即開工
你唔顧掂你而家先
你搬到出市區一樣只可以搵你屋企附近既公司,咁我相信選擇同你依家差唔多。
因為我諗真係唔多人會搵返自己屋企附近既工,九龍出港島/入新界都好常見。

另外閣下既然對運動員生涯咁重視,咁咪做住依家呢份閪工先囉。
反正對你黎講IT只係副業既話,唔需要重視咁多,話之佢閪Code定咩,唔阻你收工做運動咪得
其實我將來最終係想創業嘅,喺香港同深圳做GTFS相關嘅跨境業務,等下半年政策出台我就即開工
你唔顧掂你而家先
真心,我幾年前讀大學做freelance 果時其實平均一個月點都過16k wo,定而家唔同價啦
其實我玩嘅運動係高材生專利,世界級嘅頂尖運動員當中有用PHP來開發web app,亦都有數學家讀埋PhD,本地嘅亦都有音樂家同企業家,又有金融才俊。
我未做過freelance唔係太知市道如何,如果唔難揾16K嘅咁我都無必要再揾full time job啦,我整返靚自己嘅portfolio之後就專心做freelance算。
本身我都想認真俾下意見
不過見到你呢個留言就真係 你慢慢去發達做世界頂尖啦

做人要成功 第一件事就係要humble
得啦高材生,知你勁,做到頂尖運動員+專業Programmer。
我出返去做野先,唔阻你追夢。
訓幾多個鐘係由基因決定多過你意志決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞