IT界討論區:(26) 消失的討論區

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
睇你點define廢
好多it audit都係hku出身
it audit係mis,完全唔關cs事,係勁都係IS department勁
笑左
不如話好多保險基金佬都係HKU出身
做research勁唔代表d教學可以咁差
我地要 programmer (both junior and senior) 。
 收 contact 100, 收 CV 200, 幫佢搵到工再加 3,000. 我地電話同佢傾完就用 payme 過錢俾你。 介紹方法有兩種:叫你朋友 whatsapp 我 (6174 36xx), 或者你俾佢contact 我。 有兩個條件: 1. 如果係fresh grad, intern/ part-time 的 fresh grad 有referral fee , 如果完全冇經驗,我地照收,不過就冇頭200 referral fee,但當然如果搵到工俾佢,我地照俾3,000你。 2. Candidate 不在我們 database 中 (如果已在我們Database,我可以cap screen 俾你睇)

賣D仆街舊同事同上司電話比佢收返幾百唔好
已經搵人搵再咁既地步
我地要 programmer (both junior and senior) 。
 收 contact 100, 收 CV 200, 幫佢搵到工再加 3,000. 我地電話同佢傾完就用 payme 過錢俾你。 介紹方法有兩種:叫你朋友 whatsapp 我 (6174 36xx), 或者你俾佢contact 我。 有兩個條件: 1. 如果係fresh grad, intern/ part-time 的 fresh grad 有referral fee , 如果完全冇經驗,我地照收,不過就冇頭200 referral fee,但當然如果搵到工俾佢,我地照俾3,000你。 2. Candidate 不在我們 database 中 (如果已在我們Database,我可以cap screen 俾你睇)

已經搵人搵再咁既地步

賣自己個contact同CV攞左三舊水先
去完個長旅行依家無業
好多interview 但公司好似一般
你係agent?

已經搵人搵再咁既地步

賣自己個contact同CV攞左三舊水先
你係agent?

唔係,只係係LinkedIn見到有agent想同我買contact
要買contact嘅agent唔方做得掂
去左息
我就last day
t-con真係好做乜 人工又唔係特別高
t-con真係好做乜 人工又唔係特別高

我而家返咗新工兩個月,喺某間屯門e-commerce公司做,業務遍及全世界,但喺間嘢好閪,我好想走:

1. 份工係五天工作,朝九半晚六半,我一年經驗開價15K,offer 13.5K(對上一份係四天工作,12K,不過喺西環)。

2. 我個job title係PHP developer,但係做咗兩個月都重係做緊support desk對啲連phpmyadmin係乜都唔識、或者點改php setting都唔識嘅閪客。

3. 我哋個product嘅codebase重要勁垃圾,一段code可以duplicate幾廿次,一個controller method可以有五百行以上,plugin system係行search and replace,重要db係用垃圾MyISAM,即係連transaction都無嘅用來做e commerce接order(套嘢係open source,歡迎大家github search)。

不過而家我等錢使,因為7月要去旅行,唔方便即刻轉工,諗住6月中一過probation就遞信搵新工,目標想揾16K五天工作。

我就開咗jobsdb嘅job alert,但係平均幾個月先有一份opening,自己搵嘅都係一隻手數得晒(做developer,範圍係屯門元朗天水圍),睇落bargaining power唔係好大。大家有咩睇法?
講漏咗,間公司嘅機都係垃圾,得4GB RAM,重要OS係裝喺硬碟,開個IDE加幾個chrome tab已經爆RAM
屯天元做developer????
你不如考慮搵份unlimited home office既工吧啦
我媽咪唔肯搬出屯門有乜計?點先可以氹到媽咪同我一齊喺九龍租屋住(我話如果我喺九龍揾到17K嘅話就開間房一齊住,不過媽咪唔肯)
搭西鐵出巿區返工都唔係好難啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞