IT界討論區:(26) 消失的討論區

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
點解住屯門就唔出得去返工
我啲舊同事屯門返太古都有
我有提過我第一份工就係返西環,重要係返四日,結果都係頂唔順長期唔夠瞓,contract一滿老闆都留唔住我,之後休養咗半年先至揾新工,就揾到屯門呢份,點知原來係閪公司
咁你廢
早啲訓咪得
屯天元做it俾人伏就預左架啦
其實係咪假膠黎
番市區都話遠
1年仲要15k
睇下邊度啦,太古就真係太遠啦
我早唔到訓,夜晚我有唔少訓練班同sports club嘅集訓
真心,屯門去荃灣重遠過荃灣去觀塘
不如你做freelance算啦
點都多過果13.5
其實屯門同西環中間仲有大量發展空間
你有西鐵恐懼症?
我想揾荃灣,但係我信唔過條屯門公路
我而家住嗰度無西鐵,只有58M巴士可以出市區,去邊都係靠呢條58M
你咁怕條屯公的話, 不如考慮下輕鐵轉西鐵
屯門仲要係總站, 上車已經易過之後嘅站
搭西鐵搭到天荒地老都未到市區,我無咁多時間
Block左
做IT真係好多痴線佬
無咁多時間搭西鐵
但又肯將D時間放響一份萬四蚊都無嘅工

真係望穿青島都睇唔透
唔好撚理條傻鳩啦
要上訓練班唔早啲訓又話番工好眼訓番唔到遠既工
咁你咬老綜咪得
我趕住揾錢呀,揾唔到萬六咁萬四都要做住先
又唔係要鬥慘
但自己時間都分配唔到, 叫佢做memory allocation點算
以下喺傳送門:

https://hk.jobsdb.com/HK/EN/Search/FindJobs?KeyOpt=COMPLEX&JSRV=1&RLRSF=1&JobCat=142&Locations=145,147&EM_Locations=1&JSSRC=ZRS

出文呢刻係無opening啱我做,得兩份,一份要8年經驗,另一份要識日文
所以我只係做app,一係用garbage collected language,用C++就either用container,要用new同delete都只會喺constructor同destructor入面做。

同埋一日得24個鐘,我一日瞓覺用咗9至10個鐘,返工又用9個鐘,有時上訓練班/運動操練又用多2-3個鐘,再加食飯沖涼,剩返根本唔夠時間俾我搭西鐵來回屯門同尖沙咀。就好似我公司部垃圾機得4GB RAM,但個chrome已經食咗1.5 GB,個IDE又食多2 GB,個OS本身又要食啲,邊夠分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞