IT界討論區:(26) 消失的討論區

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Yr(s) of Exp: 4 years experience
Benefits: Five-day work week
Five-day work 都叫benefit
香港真係奴隸市場嚟 我諗真係得香港先寫得出五天工作叫benefit
試過見到jd寫住benefits係no heavy OT culture
即係有regular “light” OT
遲下垃圾創科局仲會大量引入所謂大陸專材同local搶野做 就嚟12k都變benefit
IT就嚟狗都唔係 變成現代奴隸
個肝爆硬
正 下年1千個大陸精英人材投身it界
高鐵通埋 來港話咁易啦

報定政府工跳船
巴打想做邊一方面先 入面仲有分幾個大departments
邊個course?
而家係ENGG1111
仆街錯到離哂譜
我HKU 今年grad
其實HKU CS lecturer/professor 質素係幾參差
好嘅好好 hea 嘅好hea
ENGG1111 subclass AB 嗰鬼佬係唔錯嘅
但係佢係喺MBB做咗幾十年project consultant
叫佢教coding 反而佢應該教得麻
至於tutor 根本得full time 嗰三個靠得住
大陸PhD students 嗰啲通常又hea 又on9
我唔會質疑師資,可能佢地真係適合做research / Management 多過教Technical knowledge
無計
大學要追ranking 就要請啲research 勁嘅人
你上HKU CS 個網睇
教得好嗰幾個通常係lecturer
lecturer 以外得兩至三個教得好
其他都係亂鳩咁嚟
我現在份工係it sup 做咗一年半。但係份工日日無嘢做無嘢學。
自己之前HD 有學networking 同 program 但係自己program又廢到屎咁。前途好迷茫
係唔係應該考張ccna 傍身好?但係識咁少嘢公司都唔知請唔請我。
根本要一個prof教tech野就on9
做research點會叻practical tech
大學真係應該重多啲theory而唔係做code monkey factory
賣contact比agent收100蚊信唔信得過?
完全同意 況且佢間u已經算貼地,開埋哂一堆practical tech electives,必修legal,冇開theory of computation/formal lang. & automata,咁都要抱怨?

要學practical tech就讀is啦,班人淨係識skillset,岩哂佢啦

再睇下北美歐洲有邊間CS名校會唔洗你必修theory of computation,就知香港d大學已經好仁慈
香港係唔會俾錢搵工... 要俾果啲一定係詐騙
我所提及既technical knowledge,就係你地講緊既theory

邊有CS Degree係唔洗讀theory
一份assignment 三個普通test case都可以有錯,theory 又唔係點講,蜻蜓點水咁講下cin cout loop咁

連collection 同pointer都講到一舊舊,除左是是但但我搵唔到第二個解釋

再者,做research叻同教書叻係兩回事。雖然入左U應該重自學,但都唔代表教書既可以是但丫嘛
HKU CS都出名廢啦
要認真真係去CU/UST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞