IT界討論區:(26) 消失的討論區

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
咁快有影響
而家日日放咗工都係到諗緊 d issue 個原因係咩
明明 inhouse 都可以有咁多問題

諗緊裸辭但又驚個 cv 寫得一年唔夠會有影響 (之前都已經係裸辭)
屌咁似我既 巴打我地同一間公司?

就係煙house先多呢d問題,所以先要請你 公司唔好睇又頂唔順又冇野學就即走,唔好浪費時間
屌真係好撚慘
日日睇 issue 學到點樣 troubleshooting 囉
但其實都學唔到啲咩
最正係佢唔會揾返啲相關嘅同事睇 我由坐埋位第一日返工已經喺到睇 issue
當我真係神打上身一睇就知問我喺邊

而家揾緊 30k 驚裸辭咗難啲再揾高啲人工
而家日日放咗工都係到諗緊 d issue 個原因係咩
明明 inhouse 都可以有咁多問題

諗緊裸辭但又驚個 cv 寫得一年唔夠會有影響 (之前都已經係裸辭)
屌咁似我既 巴打我地同一間公司?

就係煙house先多呢d問題,所以先要請你 公司唔好睇又頂唔順又冇野學就即走,唔好浪費時間
日日睇 issue 學到點樣 troubleshooting 囉
但其實都學唔到啲咩
最正係佢唔會揾返啲相關嘅同事睇 我由坐埋位第一日返工已經喺到睇 issue
當我真係神打上身一睇就知問喺邊

而家揾緊 30k 驚裸辭咗難啲再揾高啲人工
係咪hk headquarter 大公司煙house
香港陀地公司
大陸IT佬9k咋
拎五百億出黎俾中國建築公司貪
起個科技城黎割地進一步模糊香港領土
再藉科技人材入多三千人換血

估唔到科技除左可以用黎炒經濟,重可以用黎侵略
第一年1000咋
第二年開始唔敢包
玩完,咬老綜不是夢
有冇人聽過一間叫Orbium既公司
好似專做Core Banking, Avaloq project
知唔知有冇伏 前途如何
為咗身份證,貼錢都黎啦
你搵30k都搵左半年有多
宜家再搵工都至少嗌到34k啦
近排返工聽多左DevOps. 係幾時興起既野? 之前聽都未聽過..
做bank project真係好似對住班弱智咁
好耐
agile devops都有十年
只係香港呢兩年啲大公司大企先開始轉型做agile

不過大公司行agile多數冇乜好下場
除非成間公司globally restructure
架空哂大部份management level 再俾實權啲馬仔
收到風 下年it fg好慘
還好係限科學園同數碼講果d 19工
16k 做fin
數碼港真係好19.. 地理位置又差到爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞