IT界討論區:(26) 消失的討論區

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
堅覺得勁啫
轉lang都係轉工前操一操夠用
好好火下喎
畀人壓得好勁?
老實講轉lang係唔應該俾人壓到價

因為佢肯請就代表你skillset係冇問題

一開始cv寫明識啲乜 又冇呃佢

佢到最尾先壓價可以直接收佢皮

我上份工轉lang都冇壓過我

落場一星期直上production
試過去見工九唔搭八問我轉寫mobile app 同.net要pickup 幾耐, 我直接講冇諗住轉, 然後求其收尾就走了

睇下係咪apply嗰時明碼實價la
如果35-40
咁你叫40畀人壓返一兩k
我覺得唔係好出奇啫
仲想少過35就轉身走啦
對住on9仔難免躁d 唔好見怪
寫web轉下framework lan有幾難?呢到大把人識幾種 你唔識就話人神童,井底蛙 見識多少少好過你重停留係high level code階段
原本都識就唔係叫轉啦
你講轉lang 我以為java 轉.net, c, c++ 嗰啲
原來唔係, 咁我自膠囉
我講幾句你就話我唔識幾種framework lang 又井底蛙又high level code
唔講唔知以為同你好熟添
.net唔係lang
好啦唔好又無謂罵戰
一般黎講除非你係轉去 functional programming先會俾人壓嘅野
天下OO language都係一鳩樣
sorry大佬

做吓做吓就識晒⋯⋯
逼科係IT audit定advisory 先
我會簡big4..
It risk advisory 間si都係做security solution的 好難簡; 前途就差唔多 package就前者好清晰但開頭辛苦同low pay
唔洗算,IT 做 tech 唔終身學習,好自然會被壓價或者淘汰

除非你醒水轉去做 9upper
webform真心已淘汰
轉工啦
security solution啲firm應該好好賺
識人2年經28k
每年幾k咁加
In house 仲可以喺 香港 玩多至少三五年嘅,話晒香港創科咁領先全球
又是you
屌唔好咁啦我之前都做過
講到.net搵唔到野做又會有個幾丁友撲出黎。
無論微軟c#整到比java幾優雅都好,推多個新version net core 都好,始終都係乞米。
個人喜好 c# >>>>>>>>> java
c#係某啲build in data structure唔夠java齊
例如min/max heap etc.

但c#真係易用好多好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞