[教育局] 評估講座文件:「粵語」不能視為 「母語」

246 回覆
15 Like 1657 Dislike
連大陸都唔敢講普通話係母語
只係話普通話係國家語音嘅標準。
香港D奶港共狗真係奶到痴咗線
清之前都係用粵語做主語言
唐詩宋詞呢啲粵語讀先會有平仄韻律
普通話呢?
咪就係要柒到改左人地原句先變押韻囉
所以話普通話係母語真係笑出聲
漢人由一開始就係用粵語
而家屌黎屌去有撚用 當初支那用胡語做通用語言係邊個有份搞出黎 鞭柒佢屍就差唔多
要毀滅中華文化

教育局反中之心路人皆見
港共政府就係要去本地化,奶共
全部都有政治目的
佢有咁既文件唔岀奇
最重要係我地要守住自己既文化
成班狗官
又想矮化粵語
無論乜撚野語只要寫出黎係中文=漢語方言
咁就好玩喇
其實日文都有漢字
請問局長幾時向聯合國申請將漢字日語列為漢語方言?
一早都話喱喺連登圍爐冇用
嗰班撚樣個個外國籍有事執幾件衫就走得
香港民族既母語
正撚樣 仆街死全家
要消滅一個民族
首先要瓦解它的文化
要瓦解它的文化
首先先消滅承載它的語言
要消滅這種語言
首先先從他們的學校裏下手。
支那國咪再自稱中國啦 ,
剩係識掛住古中國個名 ,
但係又不停破壞本身中國既文化
突然想問政府「母語教學」個term點嚟
屌咩政府
咪又係形式主義行為

係要做資訊散播 將有條理,組織咗點解粵語更近似古語既文傳開去
外國forum又好 街招又好 網上又好 你唔可以令政府唔指鹿為馬 但你可以俾未見過鹿同馬既人知咩係鹿咩係馬
真係dllm。我講多次,普通話係以北京話為基礎發音,然後你大陸就再人為統一咗再叫呢種規範化的北京話做「現代標準漢語」。咁除咗你當初政治及行政上話人人都要講佢時,就文化本質言,普通話又何嘗唔係一種「方言(一方之言」甚至係「(以北京附近為鄉嘅人嘅)鄉下話」?

教育局又係19。你扮晒概愈精細將「語(文系統)」同「言(口語)」拆開,然後話香港人「母語」係「漢語」,廣東話係「母言」。咁我又問下你,「母語」語言學嚟講係咩呀?Mother "tongue" 嘛?咁即係母語本來就係口語嘅概念啦?你細路唔通先學寫字後學講嘢?語言根本係口語語用為先,文字係服務口語要求而來(大陸就用返你自己啲殘體字啦,。另外例如我寫英文用enuf但enough,你教育局都話我錯啦,何況殘體問題仲大?),文法就更係從前兩者之上反過來結晶出來。然後你而家教育局反轉個邏輯嚟要我「母語被回歸」?

最慘係香港勁多人覺得無問題仲叫啲子女「棄廣東話」咁學
屌你老母痴撚線
打撚橫嚟講
要認普通話做母語

我寧願話英文係母語
痴撚線
支共做得仲絕過USSR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞