[教育局] 評估講座文件:「粵語」不能視為 「母語」

246 回覆
15 Like 1657 Dislike
第一任支港特首老懵董呀
我由出世講到宜家 係咪我母語你定義
屌你老母
第一
狗官
第二
支共要整撚死香港人

而家已經係三線市民
返返去英語教學啦

屌你老母個普通話 講粵語都唔得
https://iso639-3.sil.org/code/zho
粵語(Yue Chinese)同官話(Mandarin Chinese)都係獨立嘅語言
但都可以講係同屬漢語系
但如果要話粵語係方言 咁依家嘅普通話(官話) 都應該要計入方言
換句話說,凡認同"香港多數人母語係粵語"者,都認為香港係一個獨立民族
屌你老母
屌你老母香港政府
十年套戲太樂觀
用三年搞掂
喺到屌有用咩
投訴佢啦
https://iso639-3.sil.org/code/zho
粵語(Yue Chinese)同官話(Mandarin Chinese)都係獨立嘅語言
但都可以講係同屬漢語系
但如果要話粵語係方言 咁依家嘅普通話(官話) 都應該要計入方言

其實係, chinese響言語學當marcolanguage
呢條撚屌
我出世第一樣聽嘅語言係廣東話
我學嘅第一樣語言 係廣東話
但唔可以叫母語

咁我呀媽餵我嘅人奶
我唔撚叫母乳叫咩?
方奶呀?
你老母你返石器時代鳩叫啦仆街
宋欣橋教授
榮譽專業顧問

畢業於北京大學中文系漢語專業。曾任中學教師。1976年至2003年期間在國家教育部、國家語言文字工作委員會(簡稱“國家語委”)工作。曾任國家語委普通話推廣司培訓處副處長、國家語委普通話培訓測試中心主任助理。曾被聘為北京廣播學院播音系兼職(客座)副教授。國家語委普通話培訓測試中心、教育部語言文字應用研究所副教授。教育部、國家語委舉辦的中央普通話進修班、國家級普通話水平測試員資格考核培訓班主講教師。普通話水平測試大綱學術委員會委員,全國普通話培訓測試專家指導委員會委員。曾多次出任全國性普通話大賽評委會委員和有關普通話測試及電腦軟件系統專家審定委員會委員。研究興趣和範圍包括普通話教學、語言測試、語音學、漢語方言、辭典編撰等,發表相關文章、論文六十餘篇。

屌蝗蟲都代表到香港講野?
咁你認埋我做老竇都得啦
冇錯
屌香港政府好撚on9 有冇撚腦
支爆將至都仲係度奶 冇撚得救
係咪得中國先會咁鍾意做啲劣幣驅逐良幣嘅事
粵九聲輸普四聲
正體又輸殘體
屌佢老母
on撚鳩
冇撚野下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞