[教育局] 評估講座文件:「粵語」不能視為 「母語」

246 回覆
15 Like 1657 Dislike
過多十年 係香港講廣東話隨時俾人歧視轉頭
呢種係偷雞,混淆讀者
中文嚴格黎講係一group language, 普通話同廣東話係其中一部分, 佢地都係用漢字黎表達意思, 關係同葡文西班牙文有啲似

漢民族共同語姐係中文,廣東話又係中文入面,佢咁講邏輯又無錯,又比到讀者錯覺
癡撚線,方乜嘢言,
普通話就係你地北方方言啦
廣東話係廣東地區母語來咖!仆街
總之我理撚尻佢,弱智都知母語係你第一語言,你條撚樣求撚其出篇文就想我含撚接受真係彩你都on9, 不過佢地目標好明顯唔係我地,係班00後甚至10後
漢民族共同語 = 普通話?
兜左咁大個圈, 所以香港人母語係普通話??
咪就係導向叫你講番最多人講果隻話

係專登唔講名懶學術
黐L線,普通話明明源自滿族人,竟然話佢係漢語
胡語
即係我唔識講自己的母語
姐係屌你老母臭閪五毛

李宇明
北京語言大學原黨委書記

李宇明,男,漢族,1955年生於河南省泌陽縣,主要研究領域為語法學、兒童語言發展和語言規劃。出版著作10余部,發表論文380余篇。
曾任北京語言大學黨委書記,校務委員會主任。

https://wapbaike.baidu.com/item/李宇明/7661
大陸狗生仔冇屎忽
方你老母屄呀,粵語係語言呀屌你老母
香港真係痴撚左線
人地上海潮汕四川都會話自己母語係吳語潮汕話四川話
你仆街要政治正確到呢個地步
或者我地可以試下改稱「中國粵語」,委曲求全
地方語言點解唔算母語
漢語最多叫官方語言

我母語係廣東話
差唔多9成人由細到大講既語言竟然唔係呢個地方既母語
#我母語係廣東話
仆街啦
同你推母語教學12年
再而家同你定義咩叫母語
今日搭巴士見到個細佬同佢老母講普通話
但佢老母同佢講廣東話
好撚心酸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞