[教育局] 評估講座文件:「粵語」不能視為 「母語」

246 回覆
15 Like 1657 Dislike
黐L線,普通話明明源自滿族人,竟然話佢係漢語

咪臭係 漢語?滿人 北方人語言叫乜柒漢語
本漢人唔妥
黐L線,普通話明明源自滿族人,竟然話佢係漢語

咪臭係 漢語?滿人 北方人語言叫乜柒漢語
本漢人唔妥
賊種資拿,狗種正府!
比負評我唔緊要,但大家屌完好send封email出去屌下個政府,得閒同人上網筆戰不如實際啲,send email,出公聽會。仲有本錢就出書,投稿,翻譯去外國政府/媒體,咁就真係幫到香港啦
越有錢的地方就越壓制你
你有本土思想獨立咗邊個填佢國庫條爛數
「你食屎!我唔係中國人」(Never侵B,2018)
有唔少語言基本上可以大致明白對方講咩
例如西班牙文同葡萄牙文

我又真係未聽過會有方言居然文法、發音規則、用字同所屬語言係完全唔同
仲要兩者係完全不能互通
癡鳩線
當廣東話/閩南話使用人士學韓文日文漢字易到傻既時候
班普通話佬仲讀到死死下、仲記緊d韻尾咋
我未聽過一種方言既歷史係會長過所屬既語言
宋欣橋教授
榮譽專業顧問

簡介
畢業於北京大學中文系漢語專業。曾任中學教師。1976年至2003年期間在國家教育部、國家語言文字工作委員會(簡稱“國家語委”)工作。曾任國家語委普通話推廣司培訓處副處長、國家語委普通話培訓測試中心主任助理。曾被聘為北京廣播學院播音系兼職(客座)副教授。國家語委普通話培訓測試中心、教育部語言文字應用研究所副教授。教育部、國家語委舉辦的中央普通話進修班、國家級普通話水平測試員資格考核培訓班主講教師。普通話水平測試大綱學術委員會委員,全國普通話培訓測試專家指導委員會委員。曾多次出任全國性普通話大賽評委會委員和有關普通話測試及電腦軟件系統專家審定委員會委員。研究興趣和範圍包括普通話教學、語言測試、語音學、漢語方言、辭典編撰等,發表相關文章、論文六十餘篇。

主要著述
《普通話語音訓練教程》(1993版/2002繁體字版/2003修訂版)、《盂縣方言志》(1991)、《普通話水平測試員實用手冊》(2000版/(增訂本)2004)、《普通話語言知識》(2000,香港教育署編印)、《香港普通話測試研究與發展》(2007)、《普通話水平測試(PSC)考場應試技巧》(2008)。參與研究、合著:《普通話水平測試大綱》(1994)、《普通話基礎方言基本詞彙集》(1996)、《新華正音詞典》(2002)、《普通話水平測試實施綱要》(2003)。擔任多種普通話教材的編者、審訂、顧問等。其中有:《港澳通用普通話教材》(1998,合編)、香港小學教材《學好普通話》顧問(1998 年)、香港中學教材《普通話新紀元》審訂( 2001

共狗宋欣橋
首先母語有兩個定義
1.first language 啫係一出世接觸既語言
佢都講咗香港大部分人都用粵語 好自然大家最先接觸到既語言就係粵語
係呢個定義下毫無疑問香港既母語=粵語

2.母語可以解釋做自己民族既語言 同時係作者既論據所在
但係漢族入面有咁多民系 各有特色同自己既身份認同
點解要抹殺晒贛、閩、粵、客家、吳、湘等等既言語

Wiki: 聯合國《公民權利和政治權利國際公約》第27條表明語言上的「少數人」同樣享有「使用自己的語言的權利」,但是截止2013年全國人民代表大會尚未批准該公約。
又係既 同共匪講人權
通商寬衣
「母語教學」又係邊撚個發明

教育局呢D垃圾
垃圾
兜咁大個圈就係想普通話作為母語去教你地班學生姐屌

寧願英文作為母語都唔要支那話
其實最恐怖既係,果啲一早比普通話滅左自家方言既人,去支持普通話滅埋廣東話。心理學上真係好恐怖。
呢堆支那狗 全部應該被Is捉去槍殺
痴撚線講乜鳩啊
我都唔撚識講同聽叫母語
不如認日本人做老母
平時用咩話講嘢咪母語囉屌你老母
我母語係粵語/廣東話
講完
你點兜都冇撚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞