[教育局] 評估講座文件:「粵語」不能視為 「母語」

246 回覆
15 Like 1657 Dislike
語言優劣我就唔想比啦
始終好多柒頭仲講緊「台灣都用」嚟做擋箭牌
但用劣人嘅文化驅逐良人嘅文化就正正係支那做嘅嘢
越低劣嘅人就越多,越低劣嘅人有有幾多權力,on99,所以佢依家俾美國制裁都係因為佢啲公司高層同國家領導都係冇腦嘅人所致
假野先會咁長篇大論似是而非

真相就簡潔好多:
「廣東話係香港人母語」
排粵語排繁體排港人
過多幾年香港人就會比共產黨送入集中營屠殺
又點撚樣呀 屌 班仆街幾撚時死
冇用嫁
共匪聲大拳頭大
Wha7 can we do
睇左5分鐘
人地用正體字
連鬼佬都了解中文字多過班蝗
佢地重夠膽話自己正宗
叫個鬼佬教下佢地咩係中文啦
屌你老母廣東話係方言嚟架咩
𨳒你老母
垃圾教畜局!
難聽過粗口!!
叫佢讀下語言史

廣東話 閔南話 客家話 先係漢語既根源

攞啲蠻族胡語話係正宗 簡直係羞恥
重有條仆街根本就邏輯錯誤

點解要將廣東話壓做漢語方言

再掉轉頭話母語教學用支那胡語?

本來就只係 漢語(廣東話)

何來 漢語(廣東話) -> 漢語(支那胡語)?
每次見到呢類歪論都必須反復重申,以語言學既國際標準來講,漢語係一個語族唔係單一語言,漢語族下面包含官話、贛語、閩語、粵語、客家語、吳語、湘語等七大語言。粵語下面有廣府話,蜑家話,四邑片,平話等等方言。所以話粵語係漢語既第一方言,廣府話係漢語既第二方言,就好似話德語係西日耳曼語(假想出來)既第一方言,低地德語係西日耳曼語既第二方言一樣可笑。

粵語係中古漢語同百越語言既混合語(克里奧爾語),所以單單由粵語擁有中古漢語借詞就話粵語係古漢語,屬於只知其一不知其二。而粵語最特別既地方就係同時有黏著語同屈折語既特徵,呢點係令粵語無法直接同官話實現對譯。
臨尾
I'm not sure you can follow those in ChiNa, but please try
睇下鬼佬點睇廣東話同普通話先

https://youtu.be/s2km_z4-1T8
睇左5分鐘
人地用正體字
佢地重夠膽話自己正宗
臨尾
I'm not sure if you can follow those in ChiNa, but please try
反人類罪
睇到一半已經跟唔到
但其實都叫包含晒好多concept
簡單啲講就係咩都有啲似,有啲唔似
同歐洲語系差唔好
海水不泛井水咪天下太平囉,又要話廣東話係方言
睇左5分鐘
人地用正體字
佢地重夠膽話自己正宗
臨尾
I'm not sure if you can follow those in ChiNa, but please try
我都睇哂
睇到一半已經跟唔到
但其實都叫包含晒好多concept
簡單啲講就係咩都有啲似,有啲唔似
同歐洲語系差唔好
河水不犯井水咪天下太平囉,又要話廣東話係方言
記得睇過篇野話聯合國定左粵語係語言非方言
及早移民
嗰篇野係流架 我嗰陣都以為係真
跟住我個同學話我知冇呢件事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞