【親生仔】Pixel/Nexus系列討論區(10)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
multi touch 呀, 又話6月先fix既
sideload 出error. 真係嚇死我, 但部機recovery 寫成功, 好彩boot到入去

我寧願等多幾個鐘
等住打pubg
project treble 麻
8.0出廠都Treble
又唔見Shamesung HTC Sony係咁快
恃住自己係大廠就不思進取
其實我都唔係太明treble 個運作係點, 我理解係正常google 有更新, 只要係treble 既機都即刻有更新
Treble令Google同OEM寫嘅嘢分開
同時支援Treble嘅機要flash同行到stock Android
令廠商唔使下下重寫 copy返啲改過嘅code
plug返入新版本Android就得

依家我手上有部紅米note 4x 刷左lineage 15.1, 話支援treble, 但我又唔知點用到佢treble 黎update
部pixel2 背面角落頭崩左一大截。。
有無方法整返
買過部/搭時光機返去叫自己戴套
Treble係俾OEM用 用戶唔會覺得有分別
Xperia XZ, XZs and X Performance receive May 2018 security patches (41.3.A.2.128)

Sony都好快手 但港版
fix左,可以唔賣機了
真係fix咗 又話六月嘅
莫生唔知賣左部垃圾未呢
整咗一次,唔信邪
唔洗諗到咁複雜
刷過nexus都知一個rom有system.img boot.img vendor.img
要3樣配合先開倒機
oem做更新(特別係大更新)要改曬3樣野
而project treble後
oem理論上淨係需要改system.img就可以出一個更新
岩岩睇過 我大概明Treble對於custom rom有咩用啦

Anything launching with Android Oreo will now be able to boot LineageOS 15.1 or Resurrection Remix if the bootloader can be unlocked. If you’re interested then check out the download links below and give them a shot!

有冇人今晩睇live
今晚會唔會講新機?
應該冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞