Fujifilm討論區(30)fw update 停不了

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
6000 佢講支鏡咋
岩岩罪大轉過來 我撐富士
係連登依到咁多大師前面 我都係新手
建議你睇下你常用咩鏡頭先
你好似無咩經驗既話 都係用下支1855kit鏡試下先
同埋用sony定fuji好
好睇各自系統有咩鏡你岩用 機身反而係次要少少
近依一兩年 機身性能都追到好近
sony eye auto focus 係好屈機 但幾可個人行遠左都要focus 落眼到?
fuji 其實auto focus 都唔差 當真係影portrait 既時候 fuji比到eye focus 你
反而拍片黎講 機重要少少 主要係因為機既auto focus 同auto exposure 對影片出黎個效果有好大影響
顏色既 如果你用lr 點調都得 sony直出jpeg就真係差d 有人形容到出屎色 藍血人
逐part答:
XH1係apsc機 所有鏡頭焦距會x1.5
你可以理解為50mm會變75mm
A73係full frame機 50就50
Apsc低光環境表現一定弱過ff
睇網上測試 XH1最高可接受iso大約6400
A73可以去到12800
睇你有幾可低光情況影相
其實都好少可會用到咁高

XH1 手柄可以另裝兩粒電 同埋4k拍到30分鐘一段 如果唔加就15分鐘
不過拍片黎講 除非拍event
否則其實少長Roll
最critical係無手柄無得mon聲
睇你覺得需唔需要

富士直出色水出名好
要執相都唔係問題 有raw file
用adobe執仲可以係電腦加返相機有既profile然後再做少少fine tune
可以用wifi send落電話
XH1無內置閃燈

Zoom鏡
多budget就買16-55 f2.8
少budget就18-55 二手兩千有找
定焦
影人想影半身就搵50 f2或56 f1.2
(計返一開頭講既x1.5 即係75或85)
人帶景就35 f1.4
(即50左右)
要等效35就買23mm鏡

想玩舊鏡fuji都有mount
未必有sony咁齊
但大路野一定有

客觀睇
Spec & 科技上
XH1輸比A73
畢竟apsc同ff有一定差距
而且sony科技真係勁
但玩得Sony就要買貴鏡 就算你用metabones接Canon鏡
都一定貴過fuji一截
而且sony menu好複雜
新手set怕你未set好就丟爛部機
fuji優勢係價錢,直出相quality,user friendly

少少個人睇法:
雖然apsc同ff有差距
但新既apsc機已經好勁
我識部份攝記開工都用apsc 用fuji
我自己都係做新聞
幾個月前都賣晒canon ff機鏡淨玩fuji
(當然影突發就一定未夠)
fuji定位未必係最勁最先進
但價錢 quality 照顧客人幾方面見到好有誠意
至於拍片
有機身防震
有得用Log
唔想花咁多時間grading可以用eterna拍
剪片時細執就得
當然sony 手動對焦輔助多d
iso又可推高d
仲有s-log3添

不過仍然唔建議一下就A73
我從來唔覺得有所謂一步到位
你連焦段概念都未有 一開始就諗用兩皮野來玩 萬一你影左一排 發現都係唔鍾意影相或者想用返水細機算 放出去可能蝕
呢個階段 比咩機你 頭兩年都唔會用得盡性能

如果萬幾兩萬你唔係好在乎就當我無講過
講漏咗

4k 可錄200mbps A7 系列得100mbps

H1 SD糟兩個都係support 400mps

A7系列係快慢糟 得150mps
XT20 made in china
但記憶卡XH1好揀擇
Same as XE3
今日再打去問 佢話應該之前有人報錯
我空歡喜一場
一聽都知報錯啦
新手岩岩買左xt20 跟左支18-55kit 想入一支大光圈影人 諗緊35.4 定56.2好 !
我問左佢三次 佢都話係
開心過中六合彩
唔係淨機都差唔多要5500咩
T1用甩沙同吐豬爸到H1未有唔夾機
有咁多錢就唔洗諗咁多😂 最理想係16.4 加 56.2
岩岩上showroom 試一試56.2 我忍唔住講左 好正 再試35.4 又覺得光圈差唔多 景深差唔多 又平二千幾 係咪應該入?!
岩岩出嗰陣啲人屌哂鬼
話hang機
有人話4K一定要用UHSII
我自己就用緊USHI,冇乜問題
焦距唔同喎 景深差唔多? 而且56.2個種壓縮感 35.4係比唔到的
56.2個種pop up效果勁好多喎
影200mbps一定要
買支九十算
我指我就返位置無講到 但56.2好似好局限咁.. 23.4會唔會比較全面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞