Fujifilm討論區(30)fw update 停不了

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
大師 原來影相要計return of investment
大師應該點量化XH1同A73之間1 stop個差距呀?
想問下係咪多數巴打買nd filter都係買一個可轉度數既大nd filter 之後再用轉接環?同埋如果買 係咪都係b+w最好?
XH1 673g
A73 650 g
你話富士鏡平 係岩既
但係唔好唔記得 你比較緊FF 鏡同APSC 鏡
同埋XH1 eye focus 絕對比唔上A73
依家先買XT2是否不智?
XT2個價唔會點跌, 配35MM1.4+18-55MM 應該夠哂日常生活所需

利申: 準備一機兩鏡去泰國影相
用FF就唔會入fuji啦
而家市場個無反個定位就係
FF>Sony
Apsc > Fuji
4/3> Olympus
仲要討論FF鏡
同埋樓上就係唔鐘意FF鏡太重太貴
你又講返apsc比唔上FF
咁不如用GFX算
真係好重
當我個比較係
Sony A73 + 35.4 (650g+630g)
X-H1 + 23.4 (623g+300g)
已經輕左300幾g

無錯 我得到既可能係輕左300g, 所謂既富士色, 次一級既光圈, 同 無左FF所謂既立體感

但係Sony支35.4講緊萬幾銀 如果我轉會富士 拎萬幾銀出黎買鏡 應該可以一次過入晒我暫時既target 16.4同23.4
立體感邊夠GFX黎呀
買Sony A9 不如比多小小錢上中幅算
而家又有減價
你追下post啦 我叫佢用xt20/ xe3
成班唔追post
一見到A73就屌人係貓sir 痴撚線
FF鏡係你講先 又關我事?

我只係指出XH1 差過A73大約1.5stop
轉落富士就要有心理準備有咁既差距
又關GFX咩事?

做乜尻
你可以上銅鑼灣showrooms 試下鏡先
有好多人都話1.4 d 鏡 對焦唔夠快
今日準備入xt2 kit
想買多粒電同Usb叉機 請問有冇巴打知道邊到買最好?
Sorry 踩親大師條尾
Btw我無屌到你貓sir呀
sony屎色真係好難吸引人買 用過就唔想返轉頭
之前諗過A7R2換A73
但依家應該唔會

如果GFX賣2萬先買
黎緊星期四去
試完先做決定
小弟新手,想入部XT-20 +18mm kit,
另外睇緊支wesley 50mm 影街(因為平 ),
定其實應該玩熟支kit先再入鏡呢?
買新機去肥花
畀多$450有多粒w126s加Sandisk extreme pro 64GB卡
巴打 我放XT20 1855 買左一個月行貨 有冇興趣?
機身唔太想買2手,多謝你先
但巴打 做咩放機?
搵D 3廠鏡一講x mount 成日都冇貨所以轉會
會唔會淨係放機
我而家都係睇下大陸鏡先,本身想入M50,但爬文又問人後對fuji好大好感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞