Fujifilm討論區(30)fw update 停不了

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
求救,前幾日買咗xt 20配16-50mm kit 學,點都較唔到光圈,想問下點較先影到景深
睇咗說明書未
求救,前幾日買咗xt 20配16-50mm kit 學,點都較唔到光圈,想問下點較先影到景深
睇咗說明書未

說明書上面個鏡頭有得turn, 我哩個無
鏡頭較焦距,機身較快門光圈
大光圈=淺景深

睇下說明書,Google攝影新手教學先啦
https://youtu.be/1jvFPOTDG0w

幾詳細我個時買完都係睇呢條
新手無知一問,點解大家咁吹捧35.4, 唔係35 f2 靜啲對焦又快啲仲要平啲? 35.4個半級光圈真係好大分別
我今日係諗不如直上xt2
但諗諗下爭成4-5000
不如買部平既等新xt/xpro

我係器材控
XT2 好貴呀 新手唔諗住去到咁盡
我d 品勝電一到50% 就話無電
重開機得返2%

而家又買左淘寶topline
返黎再試
新手既話我覺得xt20 好d
有反mon 又有d pad
雖然冇joystick, 但有得用touch screen 較對焦點

不過我覺得xe3 好揸d
想放XT20 1855kit 買左一個月
另外跟L 架,jjc 神力環同電,七工匠25mm 1.8
有冇巴打有興趣
自拍我就無乜架啦 反MON好似無咩用 你咁講XT20又好似好D
個反mon 唔係自拍用,係俾你方便高炒/低炒
樓上好多巴打放機
其實好用 不過搵親三廠一講Xmount都話冇貨先想跳
都唔知係三廠Xmount 鏡少貨定咁好賣
新手唔識CHECK機 我怕唔知有D咩事就唔好啦
買左xt20唔夠一個月出左xt100
有我等左好耐嘅反mon

如果可以xt30 xt3 都有呢隻反mon 就好
我會毫不猶豫咁換機 唉
係 差兩級就係差兩級
但35.4 而家個價錢買 絕對on99
成3千尾 不如比多啲錢買23.4
35.4係第一代鏡黎 點都係有唔多唔少問題
唔好咁迷大光圈啦 支鏡開到.4咪又係好鬆有紫邊
同支56.2一樣 1.2光圈咪會好易唔中焦
買器材唔送技術嫁
我有兩粒 但無咁誇

通常跌到一格先會自動熄
xe3 全部大行都話要訂一個月先有1855 kit
上左price睇
但唔係好明,排頭幾名個幾間都係非特約,但話有行貨一年保
係咪一樣fuji 保一年,只係無左特約先有既網上登記額外3-6個月?

想係旅行前買到手
f1.4 同 f2 唔係差一級咩
我上個月係四寶買左xe3 1855kit
過左7日網上登記係咁話產品沒有記錄 果下嚇到瀨屎
打上富士保養個客服 對番哂d證書編號同產品編號再隔多日確認先登記到
係 我自膠
細鋪好多時係同大行拆貨 姐係問佢拎貨賣

見到有保用證 有編號 應該都係行貨黎

但有無額外保就難講
新手窮人想買鏡一問
早前買入XT20 + 18-55 影咗一排
如果想影人 + 景 邊枝好?
追POST睇 推介 原廠 XF 16mm F1.4 但好貴.
有無副廠推介?
真係好多唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞