[KPOP] 女團討論 (2)

319 回覆
4 Like 11 Dislike
"擅長既音域"依個字眼好蒙糊
其實你講緊既音域,正常歌手都唔會差
除非真係做得特別好,如果唔係都幾難同實力"勁"扯上關係。
姐係好似女高音既A3~A4咁
真正低音區又未到,考驗混聲既高音區又未到
而海麗係依個基礎上面開發左高水平既混聲區。
shinee其實都唱到幾高
中低音梗係聽蔡琴
其實都唔算模糊
我只係純粹覺得唱功/實力嘅標準唔好一味追求高音咁解
睇過篇分析話海利可以上到F5 敏京只上到C5
足足低左5度 但你話敏京係咪冇實力 我又唔係咁睇
不過有時首歌唱到去高音位就係情緒爆發位
你對個分析內容有誤解,佢唔係講緊唱到幾高,而係可以保持質量唔傷聲去到幾高。
依個正正係反映左兩位係混聲的既水平差異。

但係就咁講中低音,敏京又係咪真係好過海麗呢,如果中低音冇明顯分別,咁高音就會係一個好重要既指標判斷技術。亦都係比較容易有進步的方向,其他方面好似轉音,聲音的動態/控制力等等都係技術既一種,但係通常發展到依一方面既歌手既高音都唔好差囉。
例如 tori kelly(轉音技術頂尖)
https://www.youtube.com/watch?v=8-tnIaFYa5w
Barbra Streisand (聲音動態/控制力極強,其他方面都唔差)
https://www.youtube.com/watch?v=b4MKSHt3aAU
唔係高音唔好 係上唔到再高key嘅高音
唔講A-Lin講返kpop davichi敏京同隊友海利比音域都係低幾個key
但佢係擅長嘅音域上面就表現得好好
"擅長既音域"依個字眼好蒙糊
其實你講緊既音域,正常歌手都唔會差
除非真係做得特別好,如果唔係都幾難同實力"勁"扯上關係。
姐係好似女高音既A3~A4咁
真正低音區又未到,考驗混聲既高音區又未到
而海麗係依個基礎上面開發左高水平既混聲區。
其實都唔算模糊
我只係純粹覺得唱功/實力嘅標準唔好一味追求高音咁解
睇過篇分析話海利可以上到F5 敏京只上到C5
足足低左5度 但你話敏京係咪冇實力 我又唔係咁睇
你對個分析內容有誤解,佢唔係講緊唱到幾高,而係可以保持質量唔傷聲去到幾高。
依個正正係反映左兩位係混聲的既水平差異。

但係就咁講中低音,敏京又係咪真係好過海麗呢,如果中低音冇明顯分別,咁高音就會係一個好重要既指標判斷技術。亦都係比較容易有進步的方向,其他方面好似轉音,聲音的動態/控制力等等都係技術既一種,但係通常發展到依一方面既歌手既高音都唔會差囉。
例如 tori kelly(轉音技術頂尖)
https://www.youtube.com/watch?v=8-tnIaFYa5w
Barbra Streisand (聲音動態/控制力極強,其他方面都唔差)
https://www.youtube.com/watch?v=b4MKSHt3aAU
我始終唔係好接受到提升音高作為唱功標準呢樣野
可能個人喜好問題 你話如果davichi成首歌都係海利唱我可能唔會聽
我始終唔係好接受到提升音高作為唱功標準呢樣野
可能個人喜好問題 你話如果davichi成首歌都係海利唱我可能唔會聽

想要提升高質量混聲區唔係一件容易既事,應該話係好困難既一件事。
依家d聲樂機構最主要就係幫你唱到d高音(唔包質量)。
混聲區點解咁重要,因為混聲區既缺失會令你係好多流行歌都唱唔到。除左係果d小清新歌曲。
另外,亦都涉及的健康問題,對聲帶的負荷等。

睇你口吻,似乎你係比較在意音色同情感表達方面。依方面其實好難做比較,非常之主觀。
我唔係專業所以唔識解釋係咪在意情感
但我聽敏京 A-Lin呢個音域嘅歌手覺得係最舒服
你係覺得佢地係某個音域唱歌係最舒服,
咁係咪姐係對你而言,其他人係依個音域唱就唔夠舒服呢
咁既話可能只係你特別鐘意佢地把聲/情感表達既方式。
唔答你呢d誘導性問題
我一直都冇話要捧邊個踩邊個
只係覺得討論唱功嘅標準唔一定要講高唔高音
that's all
「唱功」一詞係未定義既,係無標準既,所以其實係無辦法比較,所以巴打個人既對「唱功」既標準唔包括高音都冇問題架。
但係聲樂技術上係可以比較既。不過要整體咁比較技術都會有一個主觀的標準。
我唔係專業所以唔識解釋係咪在意情感
但我聽敏京 A-Lin呢個音域嘅歌手覺得係最舒服
你係覺得佢地係某個音域唱歌係最舒服,
咁係咪姐係對你而言,其他人係依個音域唱就唔夠舒服呢
咁既話可能只係你特別鐘意佢地把聲/情感表達既方式。
唔答你呢d誘導性問題
我一直都冇話要捧邊個踩邊個
只係覺得討論唱功嘅標準唔一定要講高唔高音
that's all
「唱功」一詞係未定義既,係無標準既,所以其實係無辦法比較,所以巴打個人既對「唱功」既標準唔包括高音都冇問題架。
但係聲樂技術上係可以比較既。不過要整體咁比較技術都會有一個主觀的標準。

其實紅字嗰度係咪想講音色? 會唔會係某啲歌手既音色喺某個音域最能夠表現出來?例如個歌手把聲既特色係渾厚或者磁性既,喺中低音域最令人有feel。或者個特色係清澈通透既,就高音域較易表現出來。但係點樣將把聲既特色喺唔同音域都表現出來,就需要歌唱技巧。
都可以咁講 佢地唱返自己comfort zone嘅歌真係好好聽
去到聲樂上咁專業我就唔識啦
不過女團黎講solji唱歌真係
不過女團黎講solji唱歌真係

https://youtu.be/q-nHlU-cIck
佢把聲真係好撚煩 好做作
每次睇bp house都唔會睇完
一來佢把姣聲
二來悶到仆街

其他成員都正正常常
就算明知佢地係跟稿做戲都仲接受到

但睇rose 自high 發姣 同懶cute 真心難頂
因為佢最少noise
Really?
我都有幾多friend 鍾意佢
Btw 記返起有一集bp house

佢知道佢集金魚瓜左之後個反應假到仆街
由個下開始對佢好反感

感覺佢明知有camera
然後扮純扮可愛
你可以話我hater gonna hate
但你睇完個反應就知點解我會咁講
其實而家嘅Kpop女vocal近乎係無alto, 參唔多全部係soprano
其實唔好話Kpop, 現實要搵個真係alto都難
好多都係support到中低音就唱埋咁解

我睇KVA, 反而Kpop男vocal有兩個係中音, 就係V同BAP嘅永才
但通常男仔最受呢種
同埋始終係佢地少出綜藝, 可能掌握唔係幾好
不過都啱嘅, Jennie同Liza吸女飯, Jisoo通殺, Rose吸男飯
陸星材,黃致烈都係
因為kpop歌要唱高音
咁男中音先天上要係差緊d
唔受重視,所以通常都唔係做主唱
去左做rapper果d
但係實際上,男中音先係最主流既類別
根據kva既講法,係流行領域入面,真正係contralto(女低音)同bass (男低音)都係非常之罕見既類型,可以話係萬中無一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞