[KPOP] 女團討論 (2)

319 回覆
4 Like 11 Dislike
有得出歌先有得討論
只能講sana太識得做偶像
要乜有乜
係幾醒目 知道自己個定位係邊
做節目都見到高過其他成員一班 (或者係其他太屎
有機會就放膽去表演 但都係叫到佢先做 唔會搶FOCUS搶埋成員D野黎做
不過就算唔搶埋人D野黎做 都一定會比人覺得佢有機心 搏上位
所以隊內VLIVE呀節目果D 有成員係附近就即刻痴 嗲到仆街 好似連體嬰咁貼晒落D成員度
依加TWICE有乜主持 嘉賓要做都掉晒比佢咁濟
少時每次cb都好hit 係香港黎講幾乎一定會有好多舖頭揀黎播
只不過係gee太洗腦同有象徵意義咁解
公司要佢地墊大對胸
佢自己就再拉低件衫
識玩到 知D FANS中意睇咩
出道年幾先得幾首上台
初時係威係勢
其實點解拖咁耐都唔出新歌?日本出完道又係無再食住個勢再出歌,一路都等緊好的自作曲?
點知yg諗咩
不過呢排yg係泡菜都好乞人憎 年初宣美cb抄歌單野teddy不了了之
之後ikon首歌又比人話同唔知咩歌相似
YG係被外人鬧藥局
被fans鬧佢雪櫃
可能老楊Mixnine同其他產業都蝕錢
應該為咗同股東交待
所以寧願出咗IKON同Winner先?
似係等teddy淡d先掛 之前答得咁衰
除左上次bb首花路用左出面d人 仲有邊首近期有用?
yg係抵死 bp一出個上升速度快到咁都唔食住條水
咁學twice咁開下直播 個勢要再上根本唔難
之後teddy單野又大條道理否認比宣美一個人承受哂全部輿論攻擊
無論係fans定外人都唔妥佢啦
我覺得同韓國組合本身定位同埋公司策略有關,紅得勁的組合大多定位為偶像組合,而唔係所謂的本質歌手,所以除咗某幾首引起社會關注的大hit神曲之外,一般路人根本唔會特別去記或聽佢地其他的歌,以現時比較紅的女團為例,除咗主打歌,同一隻CD入面的其他歌,除咗fans根本無乜其他人去關注。大多數人都係貪新忘舊的,當偶像組合的保鮮期過咗,人氣自然就會下跌,儘管新歌的質素無變,但聽佢地歌的人亦只會越嚟越少

至於公司方面,又係錢的問題,一般韓團的合約都係定5至7年,開頭一定係公司佔比高好多,再續約時歌手的比例增加,即係公司賺少咗,咁放俾呢個組合的資源亦會減少,宣傳同曝光率少咗,要keep住個熱度就會變得好難。以少時對上一次出歌為例,雖然係十週年咁有意義的回歸,但SM淨係俾佢地上咗一個星期的音樂節目做宣傳,其他綜藝同埋宣傳都少得可憐,完全無話題同熱度,雖然唔係少時fans,都覺得太可惜了。
YG係等錢使到,BP係韓國都未出過實體碟,就掟佢地去日本出Mini album,仲要今年加啲DVD就出Repackage
都唔知係咩marketing黎
本土都未顧掂就咁有野心搞海外
好似wg咁就大獲
我唔覺得YG係有野心,係純粹等錢使等得好緊要
holiday作為少時十周年嘅紀念曲實在係太過hea
all night都還好d 但始終冇之前嗰d歌咁正
SM真係 十周年都唔搞得好好睇睇
仲要咁啱cb完幾個月就唔續約 搞到少時十年嘅結局好似不歡而散咁
完全唔知sm想點
少時10週年同sj 出道12週年都係得1星期打歌
Mamamoo今日第二
輸俾wanna one
應該黎緊都俾wanna one掃晒
冇上音樂節目都一位
呢隊野真係開咗外掛咁
放心
Bp個勢似係wg 2.0
好快yg就唔再係三大添
自己搞死自己
其實個隻碟唔係少時好urge SM去出,SM係唔想出架。SM就係想用呢樣野,作為要少時全體續約嘅籌碼

只能夠講,少時成員爭取到出碟同有一個星期打歌已經做得好好架啦

個陣SM好似係連Pre-order嘅時期好短同個數量都唔夠就出啦,擺明係特登hea
每個成員係國民pick,
每人坐擁起碼廿幾萬票,
都仲未計出道後都會吸到飯
有咩辦法唔屈機?
咁事實上 少時個勢都跌唔少
十周年cb仲撞正開外掛既wanna one
SM驚少時輸俾隊新團 1個一位都冇
快快趣打一個星期歌就goodbye stage
話Yuri腳傷根本係藉口
依家事後睇返當時三人應該係表態唔續所以SM先搞得咁差
應該冇一隊女團夠佢打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞