[KPOP] 女團討論 (2)

319 回覆
4 Like 11 Dislike
有人話人梗有失準既時候 我笑而不語 睇親bp表演 次次失準都係佢 一時走音 一時唔夠氣 一時慢半拍咁
seulgi跳得好好得 但佢太瘦 有時太瘦跳舞唔好睇
呢首好難有人跳得咁好 泫雅始終太勁 可能boa, kahi呢啲先可以
2ne1係girl crush 爆紅
Clc今次首歌好似4minute咁搵parris編咪幾好
係團綜度佢好似話係食唔肥
I like it loop左好多次
一開始rap轉慢唱好正
EXID同Girls Day嘅美好的一天

Apink EXID上嘅週偶

Girls Day上嘅人生酒館
少時團綜
仲有f(x)去旅行果個團綜都好睇
少時最好睇其實係上Radio Star同Healing Camp呢d傾計節目
團綜比起呢d就麻麻地
都唔算差啦 少時全團d綜藝感都唔錯
周偶 認哥都好好笑
EXID同Girls Day嘅美好的一天

Apink EXID上嘅週偶

Girls Day上嘅人生酒館
少時團綜
仲有f(x)去旅行果個團綜都好睇
少時最好睇其實係上Radio Star同Healing Camp呢d傾計節目
團綜比起呢d就麻麻地
都唔算差啦 少時全團d綜藝感都唔錯
周偶 認哥都好好笑

Red velvet Level up project
問題係而家應該會投資多左落新嘅練習生,幾個月前見到Somu有條片係練習生練舞,心諗gf幫你賺咁多,你咁快就投資落新人,搞到gf好似唔上唔落,遲早衰係公司手上
有事前錄音,但係現場都有唱
唔明點解唔係live,你就會覺得現場冇唱(簡單嚟講,你可以當係背景有40%嘅事前錄音人聲+現場人聲)基本上所有團都係咁,而家正常黎講已經冇咪嘴,詳細原因、歷史你可以上網搵到
如果真係咪嘴就唔會比你聽到咁多走音、爆咪啦
iu唱功算唔算好
好可惜紅唔起...
4代感覺得少數紅,但係紅嗰啲又紅到誇張,撳住晒其他團
開演唱會solo唱ailee嗰首heaven我應該會傷https://youtu.be/2kJEXoPyywA
其實依首唔係live黎
有事前錄音,但係現場都有唱
唔明點解唔係live,你就會覺得現場冇唱(簡單嚟講,你可以當係背景有40%嘅事前錄音人聲+現場人聲)基本上所有團都係咁,而家正常黎講已經冇咪嘴,詳細原因、歷史你可以上網搵到
如果真係咪嘴就唔會比你聽到咁多走音、爆咪啦

紅字你sure?
大把人仲成日咪嘴喎
演唱會更加係重災區。

把聲係唔似唱live既聲
應該話正常人唱live既聲音唔會係咁

你講既只係現場既混響問題
所有演唱會飯拍都係咁
混響會令聲音既細節缺失
從而掩飾問題。
亦都難以分辨live/咪嘴
我只能夠話係依條片,
我聽唔到有live既成份。

仲有邊度走音爆咪呢?

利申 死忠
正常啫,因為我記得好似有規定唔可以齋咪嘴(實際有冇做到都可以確實)有公司唔配合都可能有
大撚把
就最近好似突然嚴左,有幾隊唱左第一次live
你講得冇錯嘅,而家好難分到係咪真live/咪嘴,得佢自己公司人知,不過我覺得佢呢首應該冇咪嘴(佢背景有預錄我都信),因為我唔記得邊條片講yuju唱完首heaven之後走左去問一個(唔知算唔算佢老師),問佢唱成點 片我就唔記得係咪V live定YT到睇到
出show最高機會唱live應該會係comeback show
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞