[KPOP] 女團討論 (2)

319 回覆
4 Like 11 Dislike
不過如果yuju入twice反而應該會慘,冇乜機會展示歌聲,你睇twice咁多人
成日覺得yuju有日會聲帶受傷,咁gf仲出到live show?佢一個人都唱分幾鐘,佔成首歌3-40%,佢個高音eunha又唱唔到咁有力加穩定
其實yuju的唱法同mamamoo有d似
傷聲就一定架喇
不過只要有足夠時間休息都唔會有咩問題既
可以唱到咁高而唔傷聲既都係技術頂尖既歌手
可以參考一下孫勝妍
雖然唔係鐘意bp不過佢地都算好完美下
佢地間公司感覺上都係諗住用佢地賺到盡
黃金期依幾年點會唔chur佢到盡
過幾年把聲傷哂公司wfc
得翻fans心痛咋
其實kpop d歌普遍都好鬼高音,基本上冇邊團既主唱唱歌係唔傷聲
女團差唔多Eb5起步
可以想像一下
大陸女歌手平均水平連B4C5都未唱得好
最撚唔完美就係間垃圾公司 完全唔知諗緊乜
今年出道兩年都無牒就摺埋收得皮
咁都難怪佢地唔唱live嘅
唱已經難仲要跳埋
Yuju仲要係僅次於Sin B同Yerin既領舞
Me gxxxx tu intro滑地
仲有Rough個dance break
明明佢已經唱咁多都俾佢跳埋
間公司真係用到佢好盡
其實紅左之後少左唱高難度既live(特別係唱跳)
最難唱果首me gustas tu 三段高音(Eb5 E5 F5)已經好耐冇唱過live
基本上依首歌既高音live現場剩係可以係2015年搵到
唔計主打既話,最難唱既係My buddy,有個好難唱既跳八度強聲
F#4跳去F#5,非常之難唱,次次唱live都驚佢出事
依度係唱得比較好既現場
https://www.youtube.com/watch?v=eRjWjJCHbuo&t=3m59s

其實係團體既歌限制左yuju既發揮
基本上佢自己solo既舞台都唔會有好高既音
好似solo不朽的名曲入面最高都係唱到Eb5
整體對佢黎講都係冇乜難度,好舒服咁唱完成首。
唔講實力
呢幾日d女團都有開live clc wjsn wekimeki
開唔開live真係好睇時期
應該話係個節目有冇要求你live
得~就算五音不全 佢唱到yg d歌咪得
其實都唔知幾時開始d人聽歌覺得高音=有實力
埋沒左一堆中低音嘅歌手
我鍾意聽女團唱高音多D
男團唔知點解覺得唱得好高會好刺耳(eg. exo chen)
男團通常唱到幾高架?
男團冇點留意,不過有d真係痴左線咁高,分分鐘仲高過女團d歌
要知道唱好A4係大陸已經係差唔多最top既level
可以參考林志炫 power of love 個love字
咁一堆唱到高音既歌手
前提係佢地本身唔唱高音都會唱得好
亦都好多高音上唔到
低音又唔好既idol
比fans話係中低音歌手
其實kpop idol黎講好少中低音歌手
hani係其中一個 不過技術唔算勁
咁通常唱到高音位果d都係主唱
基礎通常都唔差
中低音都唔差得去邊

真正低音勁既idol 係nbcs
好似bestie既Uji咁
我唔係凡指kpop
係全世界都係咁
例如台灣A-Lin音色唔係太高 要挨到接近30先有人欣賞
其實好少人中低音好好,但係高音唔好

adele算唔算 佢d歌算唔算中低音
唔係高音唔好 係上唔到再高key嘅高音
唔講A-Lin講返kpop davichi敏京同隊友海利比音域都係低幾個key
但佢係擅長嘅音域上面就表現得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞