音響 hifi 討論區

189 回覆
3 Like 0 Dislike
小弟用緊飛利浦啲mini hifi 幾年
貪佢細細部又有藍芽
但係開始唔夠喉
想學下玩hifi
預10k至15k
有冇好推介

利申 對hifi 0認識

adam a5x + ud 503
feversound 介紹
用緊 neumann kh 120 ,想搵部10k左右既dac,最好有埋前級同有得插headphone,有冇推介?

KH120 好野黎
10K 唔夠 預多小小
RME ADI-2 Pro - 11K
Mytek Digital Brooklyn - 13.5K
Antelope Zodiac - 13.5K
Antelope Pure2 - 16~17K

部部都好吸引,一直都有留意開Antelope Zodiac 既二手,巴打覺得邊部最抵玩?
我諗住試都唔試就上網買/買二手

試左先 Antelope香港又有代理
R33 見到有人賣二手

岩岩見到有特價

大減價期間只接受現金和eps。
Antelope Live Clock $7450
Antelope Orion Studio (demo) $18800
Antelope Pure 2 (demo) $14800
Antelope SATORI with Remote $13800
Antelope Zen Tour $10800

部部都好吸引,一直都有留意開Antelope Zodiac 既二手,巴打覺得邊部最抵玩?
我諗住試都唔試就上網買/買二手

試左先 Antelope香港又有代理
R33 見到有人賣二手

岩岩見到有特價

大減價期間只接受現金和eps。
Antelope Live Clock $7450
Antelope Orion Studio (demo) $18800
Antelope Pure 2 (demo) $14800
Antelope SATORI with Remote $13800
Antelope Zen Tour $10800

上星期六去銅鑼灣威達果陣見到有部灰黑鹿賣一萬一千八
小弟用緊飛利浦啲mini hifi 幾年
貪佢細細部又有藍芽
但係開始唔夠喉
想學下玩hifi
預10k至15k
有冇好推介

利申 對hifi 0認識

adam a5x + ud 503
feversound 介紹

咁有冇地方可以試
講睇戲定2ch?
有冇巴打、識得串聯/並聯音響?

唔好試, 即時燒AMP就有你份

唔好傻,點會咁易燒
搞清為咩要串/並先
咁玩法音質唔會有好大改善
比較多人玩可能係中置會用兩隻並聯
如果我嘅歌路大部份都係post Rock / shoegaze / dream pop多, 少部分pop / pop rock
我應該揀邊個brand嘅speaker 好
完全無頭緒應該點落手揀

我同你口味差不多,聽歌用flac擋出djm750mixer ,直出KRK rockit 5

唔好傻,點會咁易燒
搞清為咩要串/並先
咁玩法音質唔會有好大改善
比較多人玩可能係中置會用兩隻並聯

就係中置喇叭箱!因為淘左個音箱、橫向中置喇叭、有兩個喇叭位、但接線盒得一個、咁究竟要用串聯定係並聯呢?而且功放應該點接線?
問下大家平時點樣清潔CD

好似啲貓幫自己清潔咁樣做

其實無清潔過
求意見 地方有限 長廳一個

YSP 2700 vs Bose soundtouch

比較喜歡聽演唱會 睇戲 同聽純音樂

用PS 4 咋
謝謝各位

因為當初做櫃時柒下柒下 完全擺唔到AMP

老婆又唔俾大大舊擺出來 故向soundbar 方向發展
其實gracenote 係咪無家用?

eac 現時只有freedb(free),gd3(收錢)

(gracenote - vuplayer 已測試,not work)

metadata 好煩
想要eac rip, itunes 嘅metadata
求意見 地方有限 長廳一個

YSP 2700 vs Bose soundtouch

比較喜歡聽演唱會 睇戲 同聽純音樂

用PS 4 咋

不如買naim muso
有冇音樂感好既dac推介,之前用開mytek 192 加耳放推拜亞T1 耳機

條件
最好 Usb Driverless 食到OS X Sierra
播到dsd 128
有平衡輸出
1/2手都得
預算上限20k
有冇音樂感好既dac推介,之前用開mytek 192 加耳放推拜亞T1 耳機

條件
最好 Usb Driverless 食到OS X Sierra
播到dsd 128
有平衡輸出
1/2手都得
預算上限20k

之前威逹antelope 唔出手

weiss dac202 second hand

好似啲貓幫自己清潔咁樣做

其實無清潔過

如果我嘅歌路大部份都係post Rock / shoegaze / dream pop多, 少部分pop / pop rock
我應該揀邊個brand嘅speaker 好
完全無頭緒應該點落手揀

我同你口味差不多,聽歌用flac擋出djm750mixer ,直出KRK rockit 5

唔識玩mixer
買左isoacoustics aperta, 較返角度同有避震真係估唔到有咁大改善
千零蚊又幾抵玩
唔知個底用埋黑麻石有冇分別 而家就咁放枱
Supra EFF-ISL
好掂bo
R33 有部二手Benchmark DAC2 HGC 賣8K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞