音響 hifi 討論區

189 回覆
3 Like 0 Dislike
而家主力都係cas

notebook>teac ud h01>genelec 8020

teac udh01買二手嘅,都叫好使好用
genelec somehow係貪靚仔同埋個時係dma聽覺得好聽過adam

而家諗緊加部player係房
有時睇下戲聽下歌
唔想晒左買返嚟幾百隻cd同埋blu ray

部dac功能上太方便我同埋fit位反而未有意慾換

genelec用家

Genelec響邊度買好? 想搵對G1擺電腦枱

一定係買水貨,行貨買一隻貴過外國買一對
買g1不如買8010

水貨點買最有保證? 款我都諗掂,總之唔想另外搵amp推,G1都係貪佢細

1. thomann
2. 8010都係active
3. 8010都細,同g1比只係個插頭唔同

我都係係thomann買
我個時睇spec驚8010下潛力唔夠先加碼買8020
個時一次過買埋喇叭架,線
始終佢送香港要成50歐
不過genelec得xlr input
又要配過條xlr

8010 得3" 物理上黎睇 低音唔夠係正常
同樣3" EVE SC203 會比8010 潛得多小小
係thomann 買埋adapter 一個先幾十蚊
其實50歐運費算平
dynaudio個香港代理好似收左皮

而家好似話要搵番大陸整

Dynaudio 同 Musical Fidelity 個代理一齊收皮

音樂傳真摺咗啦?

摺左

佢臨摺個時去左掃貨
終於換左靚仔拖板

somehow我覺得換拖板個效果好明顯
明顯過換power cord好多
用緊TC-800N留名
用緊 neumann kh 120 ,想搵部10k左右既dac,最好有埋前級同有得插headphone,有冇推介?
用緊 neumann kh 120 ,想搵部10k左右既dac,最好有埋前級同有得插headphone,有冇推介?

KH120 好野黎
10K 唔夠 預多小小
RME ADI-2 Pro - 11K
Mytek Digital Brooklyn - 13.5K
Antelope Zodiac - 13.5K
Antelope Pure2 - 16~17K

送遲來的聖誕禮物比自己,換紮炮一個月

KH120 好野黎
10K 唔夠 預多小小
RME ADI-2 Pro - 11K
Mytek Digital Brooklyn - 13.5K
Antelope Zodiac - 13.5K
Antelope Pure2 - 16~17K

部部都好吸引,一直都有留意開Antelope Zodiac 既二手,巴打覺得邊部最抵玩?
我諗住試都唔試就上網買/買二手

Dynaudio 同 Musical Fidelity 個代理一齊收皮

音樂傳真摺咗啦?

摺左

佢臨摺個時去左掃貨
終於換左靚仔拖板

巴打買幾銀?
有冇巴打有玩mini pc 做 source ? 例如raspberry pi
空間比器材重要

真係無計
Cambridge 751r+ klipsch rb 全套留名
連登高登都好少人玩音響

身邊更係一個都無 玩得好唔開心

因為音響帶唔到出街哂命,但耳筒可以帶出街哂命。

玩得音響,屋企個廳坐底都300-400呎

全屋加埋都無咁大

我都係勁細空間
去到一個位就覺得始終大空間套野表現先會好

空間細嘅真係玩nearfield monitor會好啲

始終土地問題

我都係響房玩算

但係都會受空間影響

音樂傳真摺咗啦?

摺左

佢臨摺個時去左掃貨
終於換左靚仔拖板

巴打買幾銀?

原價唔記得左
dynaudio個香港代理好似收左皮

而家好似話要搵番大陸整

音樂傳真摺咗啦?

Yes, 依家比左間大陸公司做代理,再搵聲度行(Audiolab代理)做分銷同維修

音樂傳真摺咗啦?

Yes, 依家比左間大陸公司做代理,再搵聲度行(Audiolab代理)做分銷同維修

幾年前拎過部 A3 去音樂傳真整,都算ok。估唔到摺埋。

電腦枱,一部SONY HAP Z1ES, Teo audio cable, Brocksieper tube amp, ATH 3000ANV 耳牛
而家成房都aq線咁滯
而家成房都aq線咁滯

用緊邊幾隻?我依家用緊golden gate做耳筒線,諗住買條Sydney/Mackenzie RCA線駁落DAC同耳擴之間。不過近年好多人似乎對Audioquest嘅線冇乜好感咁,點解你會揀晒Audioquest線嘅?
入門CD機買乜好?筆直2000

Denon, Onkyo. 聽朋友話Cambridge Audio好易壞

ca d野真係好易壞
我部751r都勁撚多小毛病
真係諗唔到咁既價位俾d咁既質素我
而家成房都aq線咁滯

用緊邊幾隻?我依家用緊golden gate做耳筒線,諗住買條Sydney/Mackenzie RCA線駁落DAC同耳擴之間。不過近年好多人似乎對Audioquest嘅線冇乜好感咁,點解你會揀晒Audioquest線嘅?

靚靚仔仔又唔係太貴

我個人未玩到好高級
都唔會dom咁多錢係線材度
算係幾千蚊咁換走晒啲雜乜線
咁樣保障番條線物料同屏蔽ok求心安就算

而家usb, coxial, optical, dac power cord
ps3 power cord, jitterbug, 3.5-3.5都係aq
而家成房都aq線咁滯

靚靚仔仔又唔係太貴

我個人未玩到好高級

而家usb, coxial, optical, dac power cord
ps3 power cord, jitterbug, 3.5-3.5都係aq

我就係早兩日襯威達做緊特價又買多條golden gate 1.5m備用
原價800,特價450算係咁

之前大部分aq線都係買開公價八折就算
而家成房都aq線咁滯

靚靚仔仔又唔係太貴

我個人未玩到好高級

我就係早兩日襯威達做緊特價又買多條golden gate 1.5m備用

我條golden gate兩年前在視聽展又係用450買返黎, 依個價錢真係抵, 比好多手工編織線抵好多. 不過聽講話德發地庫買AQ線仲平過威達開倉價, 巴打有試過去果度買線嗎
Accuphase DP-410 + Accuphase E600 + Stirling Ls3/5a V2
而家成房都aq線咁滯

靚靚仔仔又唔係太貴

我個人未玩到好高級

我條golden gate兩年前在視聽展又係用450買返黎, 依個價錢真係抵, 比好多手工編織線抵好多. 不過聽講話德發地庫買AQ線仲平過威達開倉價, 巴打有試過去果度買線嗎

冇問過德發個邊aq幾銀
我都係中環個頭間原音買

因為近公司
而家成房都aq線咁滯

俾我揀我會全ww都唔會全aq

if i am u

siltech
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞