音響 hifi 討論區

189 回覆
3 Like 0 Dislike
見一直都無hifi 討論所以開返個
小弟都係新手一個
成set都係用緊人地送嘅
Speaker: victor sx300
Amp: yamaha ssp az2
唱盤: technics 舊野
Cdp: 山靈 cd -t80

最近想自己買一set放新屋
跪求推介 speaker 同 綜合機
Class A/AB又應該點揀?
有條女fi hi
又仲洗hi fi
有冇人用hi end器材但音源係用mp3/spotify?

打算遲d dump 200k 買器材,Wilson Audio Sabrina
新手推介KEF,Dynaudio
新手推介KEF,Dynaudio

有無好studio推介可以去試聽學野
Dynaudio 我見過有人話淘寶高彷唔錯
用緊cas 路過

巴打玩Cas會用咩做source / player?
用緊cas 路過

computer
用緊cas 路過

computer

lossless or mp3?
電腦->Dac->單合併amp->speakers
新手裝備
留名
仲聽緊CD/SACD留名,間中用電腦做source.
pioneer htp 074 o唔ok?
仲聽緊CD/SACD留名,間中用電腦做source.

唔買埋mt450同d150?

我無堅持要成套西裝

老麥嘅transport同dac性價比唔高。二嫂又太硬條硬馬,部力士就好自然唔會過份做作,所以最後揀咗佢。
新買左隻kef egg
demon n2 $1350 好似好低
btw窮撚來
amp + 2.0坐地 唔過萬, 應該冇資格出聲

同埋只係用Spotify /airdrop 做source

之前去試聽 好鐘意KEF B&O
KEF Q500

B&W 684

dali zensor 5

舊年既3揀1, 但最後買左另一對半價display

N2個聲好差

N2個聲好差

其實我冇聽過, 你一講 咁慳返我時間
thx
KEF Q500

B&W 684

dali zensor 5

舊年既3揀1, 但最後買左另一對半價display

價錢如何
如果我嘅歌路大部份都係post Rock / shoegaze / dream pop多, 少部分pop / pop rock
我應該揀邊個brand嘅speaker 好
完全無頭緒應該點落手揀
電腦底板 soundcard, lm3886, Polk rti 6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞