音響 hifi 討論區

189 回覆
3 Like 0 Dislike
sonus faber

其實想換ELAC
BS312
小朋友幹大姐姐
dynaudio個香港代理好似收左皮

而家好似話要搵番大陸整

Dynaudio 同 Musical Fidelity 個代理一齊收皮
Cambridge 751r+ klipsch rb 全套留名
連登高登都好少人玩音響

身邊更係一個都無 玩得好唔開心

因為音響帶唔到出街哂命,但耳筒可以帶出街哂命。
而家主力都係cas

notebook>teac ud h01>genelec 8020

teac udh01買二手嘅,都叫好使好用
genelec somehow係貪靚仔同埋個時係dma聽覺得好聽過adam

而家諗緊加部player係房
有時睇下戲聽下歌
唔想晒左買返嚟幾百隻cd同埋blu ray

部dac功能上太方便我同埋fit位反而未有意慾換

genelec用家

Genelec響邊度買好? 想搵對G1擺電腦枱
Cambridge 751r+ klipsch rb 全套留名
連登高登都好少人玩音響

玩得音響,屋企個廳坐底都300-400呎
而家主力都係cas

notebook>teac ud h01>genelec 8020

genelec somehow係貪靚仔同埋個時係dma聽覺得好聽過adam

有時睇下戲聽下歌

genelec用家

一定係買水貨,行貨買一隻貴過外國買一對
買g1不如買8010

水貨點買最有保證? 款我都諗掂,總之唔想另外搵amp推,G1都係貪佢細
連登高登都好少人玩音響

如果係玩細喇叭(genelec 8010, 德川三寸全頻果類)的話,幾十尺至百零尺都已經夠晒數!當然啦,學日本人咁將大JBL喇叭放喺細空間咁玩都OK架!

買g1不如買8010

水貨點買最有保證? 款我都諗掂,總之唔想另外搵amp推,G1都係貪佢細

去thomann網度買,可以直送香港。
新手
諗緊買 KEF LS50 Wireless 駁PC 出apple music / CD
有冇比較好的USB 線及光纖for audio transfer 及 IEC 電源線推介? 拖板是否又要買好啲?
見佢係active 加埋有晒啲 DAC. 諗住插在電視間中打下機睇下戲及長插PC 播歌

求介紹
連登高登都好少人玩音響

全屋加埋都無咁大
連登高登都好少人玩音響

全屋加埋都無咁大

我都係勁細空間
去到一個位就覺得始終大空間套野表現先會好
有無巴打知kef x300a個wireless點用?
係左係咪連usb都唔洗插電腦?

印象中係bluetooth connect

不過我自已就覺得反正條power cord點都走唔甩
都差在多一條

你岩
都係廢事煩算
不過用an機 覺得佢個app好撚廢
有無巴打知kef x300a個wireless點用?
係左係咪連usb都唔洗插電腦?

首先你要搵方法connect左隻router先,wireless or wired
如果你用apple, 恭喜你,AirPlay 非常user friendly,係有幾秒response time delay
Android 要裝佢個app播歌

唔該巴打
同想問下播緊歌個陣粒燈都係長亮橙色/紅色有無問題架
第一次買呢啲喇叭 聽完開始有啲想入坑
空間比器材重要
而家主力都係cas

有時睇下戲聽下歌

genelec用家

買g1不如買8010

1. thomann
2. 8010都係active
3. 8010都細,同g1比只係個插頭唔同

我都係係thomann買
我個時睇spec驚8010下潛力唔夠先加碼買8020
個時一次過買埋喇叭架,線
始終佢送香港要成50歐
不過genelec得xlr input
又要配過條xlr
入門CD機買乜好?筆直2000
連登高登都好少人玩音響

全屋加埋都無咁大

我都係勁細空間
去到一個位就覺得始終大空間套野表現先會好

空間細嘅真係玩nearfield monitor會好啲

始終土地問題

我都係響房玩算
空間比器材重要

音樂最重要
空間比器材重要

音樂最重要

兩樣都重要。我成日話,玩hifi最貴係層樓。

有好嘅音樂,加上有足夠空間俾套器材發輝,聽感會錦上添花。
入門CD機買乜好?筆直2000

Denon, Onkyo. 聽朋友話Cambridge Audio好易壞
原來咁多巴打用genelec
我間房都用緊8030a
廳就用緊jbl 4306+530+520
留名先
dynaudio個香港代理好似收左皮

而家好似話要搵番大陸整

Dynaudio 同 Musical Fidelity 個代理一齊收皮

音樂傳真摺咗啦?
連登高登都好少人玩音響

又唔係咁講嘅。hifi headfi 我都有玩,兩種唔同味。

以價論聲,其實headfi容易玩好多。空間需求無咁大,又唔洗理間房靚唔靚聲。

Hifi 就俾到成個空間感。當你玩到啲聲離晒箱就會好有滿足感。小弟不才,間屋仲要upgrade下先做到了。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞