屌你老母陳茂波 你瞓撚醒未呀?

300 回覆
3349 Like 62 Dislike
dllm 揭竿起義 海洋公園免費票都up得出 諗都諗唔到佢會出條咁既屎橋 房屋 醫療兩大根本問題咩撚都無做過 香港真係無希望 玩完 有得移民好移民 我寧願過台灣做2等公民
hea下好撚過係到受靶
睇呢個post見到好多孝順乖仔乖女,唉,睇到你地嘅故事都心UP
真係好想香港政府可以幫到你地..

我之前身邊嘅大學同學好多都係假窮人
其實除左full grant full loan,每年都有extra八千蚊academic expense資助(視乎屋企情況批多與少),同埋二千左右車船津貼。但係我身邊攞full grant full loan嘅同學無一個係真窮,女嘅、會好意思同人講用啲錢去做激光脫毛,男嘅、課金都課左以上錢嘅大部分,換iphone、去旅行個啲我都費事講

樓主係講中左我心聲,政府係用緊啲錢係本來心態已經無得救嘅人
今次財政預算案好似對我呢啲搵萬幾蚊一個月既人一啲幫助都無
full grant要家人收入一年少過6萬,點捱
你無我咁窮 你唔會知
就算入到大學,你會發現自己父母係你細細個時唔識培育,出到唻社會大把中產同有錢仔競爭力高過你,佢地講野個種自信同氣質係會唔同啲
加上細細個就窮到大,屋企人供你讀書已經好吃力,仲點會有餘錢俾你學樂器或其他興趣班增值
屌 我po左呢個post上網有感而發呻幾句
即刻有個同學po嘢 話我唔屌政府唔屌陳茂波 唔知問題源頭係邊 暗串話我先係浪費公帑讀書冇用嗰啲人

又利申 俾佢屌兩屌先醒起 原來佢好似都係既得利益者 高學歷睇唔起人嗰啲
唔屌都唔記得
我屋企人無錢供我讀書
無能力比足一日三餐同車錢
我中六果陣兩老都失業 想拎二十蚊買個燒味飯盒坐係自修室樓下個公園食 但係佢地二十蚊都唔比 比左個公仔面叫我自己煮
我屋企去圖書館行路要半個鐘 程巴士三個半我都唔捨得比 因為如果我有錢都會用左黎食飯
你覺得我仲有機會讀書咩?我中六係問哂身邊所有人借錢黎食飯咁濟
中六一grad已經唔想我再繼續讀書
我hd兩年半工半讀咁走到後門
係呀 窮人要讀到大學真係唔難架
對我黎講真係好容易
不過如果比樓主係我
我諗應該有好嚴重既情緒病輕生左啦
SO?

我first degree係cy在任時期,最高息non-mean係3.9x%,在學利息先幾十蚊一年...
依家再讀再借,見到1.132%真係開心到喊

夠18歲自己供自己唔應該? 上面話夾心要老豆老母死慳死抵供你你醜唔醜?
有埋咁低息口既loan幫你仲唔夠?你拎條命去做抵押咋。
其實講真下下係到屌fg,我就唔撚信你好撚到有fg你唔撚拎呀
屌你老母香港政府
其實有錢仲駛咩政府派錢,係冇錢先要政府幫,
原來攞應用福利就冇骨氣?
又黎賴落父母到
正苦咁ge動作
好想報ICAC
唔係攞福利就冇骨氣,而係有工作能力而去拎綜援既就係冇骨氣
屌呢班垃圾管理香港,根本冇得救
垃圾
不能同意更多,尤其是班新移民,個撚個好食懶做攞綜援,入天水圍行下公屋商場就知。
Non mean撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞