屌你老母陳茂波 你瞓撚醒未呀?

300 回覆
3349 Like 62 Dislike
屌你

仆街
自己垃圾淨係識連登到吠,成隻連登狗咁,出到去見到full grant d同學咪又係聲都唔咁聲,廢撚到
你老豆聖人咁款
你自己小人咁款
冇人叫你靠政府
但呢類人往往逆來順受,搞到個不公狀況永遠冇法改變
同樓主好似
身邊都有啲本身屋企有錢過我勁多,又拎緊full grant嘅朋友。真係覺得好唔公平!我屋企唔係有錢,嗰4萬幾銀全部都係我爸爸媽媽好辛苦搵番黎嘅血汗錢。
點解班人就可以拎咁多錢去玩去fing,我地因為啱啱過左入息就咩都冇,已經申請左幾次。
Non-mean loan是咪冇得派
Agger,但係味你老豆
佢係先screen收入再screen資產
問題係你淨係住屋開支已經大到仆街
所以根本戇鳩
non-means

好撚慘
完全明白個感受
聽住屋企人日日嘈錢,所以都唔夠膽問屋企拎錢。
翻工翻學嘅日子真係好攰好辛苦
有時候放學就趕翻工,放工翻到屋企都12點幾,
食個埋飯沖埋涼都成近2點先上到床訓,
但第日要翻9:30堂

利申 住粉嶺但學校係柴灣
你訓醒未就真。
佢就計好晒利益輸送益自己友。
你以為佢乜都唔知真係太天真。
佢就係咩都知既情況之下先出份咁野。
其實我唔係眼紅人地,但事實同重點係夾心階層係最慘囉好無?

Full grant 嗰啲去exchange申請哂津貼,唔洗錢去仲要袋番萬幾蚊,人知不知幾爽

相反,夾心又唔及人地有錢,但又無津貼,做乜尻都唔掂,慘過食屎。
收皮啦 做左廿幾年人一蚊都grant唔到呀
你睇下班蝗蟲綜援支那人 唔洗做野就可以full grant,每年又有三糧, 咁又點撚計呀?
利申:夾心
勁多係老豆老母俾學費 之後自己借錢玩
好撚慘 成撚日返pt賺錢無哂時間
其實借左唔係要還嘅咩 咁人地要借都吹佢唔漲 都要還架
呢個社會就係咁痴線同反智
鼓勵人去申請grant loan
你以為有骨氣靠自己
但到頭來蝕底既係你
真心on9
你話放錢落教育不如免大專學費一年仲幫到學生啦
免dse成班人9衝去考
自己借loan交學費
Grad完還債
Yr2
講到淨係可以推一個政策咁 宜家佢係拎啲錢射落海都唔益你阿 香港人
你無講錯 佢真係用個閪嚟諗野
當年讀大學邊讀書邊打工 屋企無錢買樓只能夠每個月畀錢租樓,搵到舊錢租樓兼生活又唔批 grant loan,垃圾學資處只睇收入唔睇住屋支出,屋企根本唔到每年四萬出嚟交學費,唯有借 non-mean。望住同房日日落堂去玩換iphone兼一年去幾次旅行有埋間公屋,我就做到隻狗咁。

無錯啊,畢咗業仲要每個月還 non-mean,還足十五年啊屌你老母!full grant 個班出到嚟有公屋住唔使還,真係好撚嬲啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞