屌你老母陳茂波 你瞓撚醒未呀?

300 回覆
3349 Like 62 Dislike
要有環保意識 是旦落樓下公園講花草鳥蟻都得啦 呢班學生呢刻對香港有咩貢獻 點解我地既錢要回報係佢地身上呀 屌你老母陳茂波正一死仆街含家產臭化閪
屌你老母真係 d on9大學生日日旅行 屌女 落bar 吸毒 on9
正阿喂
係,重要無恥厚面皮就贏
真窮怕咩冇grant loan呀
咩早知申請grant loan呀下個學年先派你4月申請咪得囉
唔排除有啲蝗係擺哂啲錢係大陸所以先有grant 但唔代表本地窮學生申請唔到grant
人地表面風光內裡點樣你又點知
想銀行多錢過佢咪借non mean loan囉
白撚痴預計案
你真係終極大港豬 你話點就點啦
唔識就唔好衝出嚟柒啦....
Grant loan既loan同non mean loan唔同架
Grant loan嗰啲係你畢業先開始計息 息口超級低
Non mean loan係你一借嚟交學費就即刻開始計息 息口高grant loan嗰個少少
冇拎個任何grant, 出黎做左一年野先一世人第一次搭飛機去旅行
隔離grant果d同學就食好西,個個假期都出埠
針對部分「懷疑濫用」社會資源而表達主觀意見就係魚蛋理論 我咪講咗唔反對真係有需要既人士善用呢啲納稅人提供既資源
冇grant有得拎咩
1750 零4星
最慘就係我地 雙糧冇份 退稅得個丁dur 公屋冇份 免差餉冇份 乜鳩都冇
間接比舊錢海洋公園擴建同護理下啲動物姐
有人話借loan要還,唔係冇代價,佢地先洗未來錢係佢地既事,關我撚事。

屌,我夠知要還啦,但你知唔撚知借loan都係社會福利既其中一種,係政府為咗幫本身屋企經濟有困難既大學生而推出既一種「資助」,借錢俾你做生活費,等你可以專心讀書唔洗憂,等你畢咗業之後先開始計息,仲要極低息。呢種咁撚荀既貸款邊到搵?就連non mean呀(免入息審查貸款,只可用作交學費,學資處會直接出俾學校),都要一借就即刻計息,息口仲要高啲。濫用grant loan既嗰班仲好意思話借完要還,有代價,講到好似自己冇用到社會既資源咁

依家我屌緊既問題係有班大學生明明根本唔需要用到呢個社會資源,但佢地偏偏為咗一己之慾而去濫用社會資源喎,咁都唔屌得?

如果佢地係自己碌卡先洗未來錢去旅行,或者借財仔貸款,我話撚之佢咩。

對班濕鳩學生真係好
李嘉誠派5000
正苦 又派2000
唔撚洗做 一年額外收入 7000
7000蚊比班學生黎玩
又唔撚比我地當日常生活費咁用

屌你老母 廢老廢中廢青 拎綜緩都算
仲要加人工

屌你老母叫我地班打工仔 點會順你條氣呀
陳茂波 正一含撚嘴黎 屌你老母
利申 窮撚屋企 5人家庭 流動資金一定冇15萬
我讀u開始就全部人返工 得我讀書
但就因為咁乜撚資助都冇
一到交學費 老母就愁到想自殺 壓力好大
年年都嬲到仆街 呢個政府真係好撚嬲屌
唔想再做好人 想求教學點先可以r到小小資助
今年個持續進修基金幾吸引 但又唔想報出面d垃圾呃錢課程
香港遊戲規則有問題,唔跟有問題既遊戲規則玩就係on9
打文屌鳩一個月搵幾十萬但on撚柒鳩既財政司同佢份香港有史以嚟最垃圾既財政預算案,就係我未瞓醒死傻柒
佢制度最撚戇鳩嘅係
你要拎得到個grant的話
你既選擇就係抽走屋企其中一個人份工
然後換你去返part time

屌啦 反正一蚊都受惠唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞