屌你老母陳茂波 你瞓撚醒未呀?

300 回覆
3349 Like 62 Dislike
派$2000俾班攞grant loan既大學生
依家一個攞full grant full loan既大學生,grant嗰到政府已經幫佢俾錢讀書,1年學費4萬,4年已經16萬喇屌

姐係已經每個送咗16萬喇,係16萬呀仆街
仲有loan, 每年又俾一大舊錢個大學生做生活費,又超低息又畢業先計

點撚解仲要派$2000俾佢地去吃喝玩樂??陳茂波你係咪用個閪嚟諗野架??

我幾個fd攞full grant full loan銀行仲有錢過我呀,日撚日去reu拍拖食乜柒好閪,成日買新衫新波鞋玩相機玩headphone,手機就用iphone8/X,隔唔中就去下旅行食放假又去旅行,又唔撚洗返pt

我?係呀老豆老母幫我交學費,咁又點?我想講我屋企未有錢到每年4萬蚊當碎銀喎 老豆老母覺得自己負擔到,有手有腳唔洗政府幫,唔想浪費資源,所以就唔搞grant loan嗰啲野,搞到平時就要慳得就慳,好日都唔出街食飯,對上嗰次去旅行仲要係中學三年級去秦國

仲有平時啲生活費,邊撚個俾生活費我呀?唔通咁撚大個仔仲攤大手板問屋企人拎呀?我自己返pt賺架屌 憑乜撚野班友好食懶做 而我就要辛辛苦苦自己做飲食賺生活費俾自己用?

講明先,唔係想一竹篙打一船人,當然唔排除有人真係好撚窮,好需要呢啲資助,同埋呢$2000派俾佢對佢成個屋企都好有幫助,但咁啱既係我身邊幾個攞full grant full loan既fd一啲都唔等錢洗

根本係香港地你愈老實就愈蝕底。
呀,仲有,記得係香港你一係就做冇良心既有錢佬,做唔到?咁就要做個好撚窮既仆街喇 千奇唔好諗住老老實實做夾心階層呀好撚慘嫁屌你老母

好撚嬲,有啲長,sor9
搭時光機番秦國?
啱,老實人喺香港地真係賤過地底泥
仲有派海洋公園飛,我細細個老豆老母就教我,每樣野有分「想要」定「需要」,我老豆老母會盡力滿足我既「需要」,但如果係「想要」既話,就應該要靠自己一己之力去滿足自己既個人慾望。

同樣地,我真係諗極都唔明點撚解政府要俾錢班中小學生去海洋公園,有咁既需要?係呀好窮呀冇得去海洋公園好慘呀,咁你咁想去,咪自己諗辦法滿足自己既想去海洋公園既「慾望」囉 左諗右諗去海洋公園都唔會係中小學生既需要掛?咁不如下年政府同hkexpress合作,請搭飛機去旅行啦屌

再講,你話去海洋公園有教育意義,屌你我真係未撚見過有中小學雞去到海洋公園唔撚係玩佢啲機動遊戲,而係去學咩海洋生態環保意識喇

咁想有教育意義,請班中小學雞去濕地公園好過啦屌
就係訓醒先要玩鳩你
夾心真係好撚慘
無grant無loan無船,(依家好多船都要有grant先準apply,一係就要好撚勁)
老豆小學都味畢業做地盤,每日招早5點出門口夜晚8、9點先番黎,屋企月入幾萬又點
細個果時又窮又忙,成世人味同屋企人去過海洋公園
老豆同我講靠就靠自己,唔好靠政府,
垃圾政府

利申,夾心

Loan唔係免入息架咩
每年都申請生活貸款,又有5萬
今日訓醒又有2000
我愛中國香港
根本on9,派呢2k
大部份同意,除咗最後一句
邊有社工幫你搵工,仲要高薪厚職 奴工署嘅工就有份
打電話問答會到屌9佢啦
所以而家班後生越黎越垃圾,做奴工pt真係必經階段,唔捱過唔知米貴
Agger

利申: non-mean 撚
唔上網屌唔通去波叔屋企屌佢老母個爛臭閪呀?
放工要早少少番屋企
開電視睇市民吊柒弱智劏房波
落多d資源比醫療好撚過啦
下下急症室排到天昏地暗都未輪到
中產果d永遠乜柒都冇 衰撚過冇身份證
去海洋公園都on99既
下年全民送supreme啦咁 反正都狗唔搭八
真係癡撚線
攞老綜嗰班好似本身可以廿蚊入場,生日仲有免費入場,有需要派海洋公園飛咩? 班友仔去到咪又係玩,學撚到啲乜
咩電話打入去佢安排好架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞