千祈唔好買Miniso 名創優品條Lightning 線!!!!!!!!

527 回覆
2556 Like 64 Dislike
各位巴打,我拍咗條片去demonstrate個問題喺邊
如果唔明#1/怕炒車嘅話,可以tg我攞片睇,希望幫到大家
條片一take過,特寫曬所有products
用PC Windows 10、最新版iTunes、iPhone 8 Plus測試咗以下嘅嘢:

Non-MFi 組:
-GOLF non-MFi micro-usb to lightning adaptor + LG 20 AWG micro = Fail
-Remax non-MFi RA-USB2 micro-usb to lightning adaptor + LG 20 AWG micro = Fail
-Baseus non-MFi 合金 Lightning cable (1m) = Fail

MFi 組:
-Miniso 1M Certified USB Cable for Apple = Fail
-Miniso 3 in 1 MFI Certified Charging Cable(Red) = Fail
-Miniso 3 in 1 MFI Certified Charging Cable(Red) 個adaptor + LG 20 AWG micro = Fail
-Verbatim MFi 3-in-1 Lightning to micro-usb adaptor + LG 20 AWG micro = Pass
-ZMI MFi USB Cable(1m編織線) 黑色 AL803 = Pass

結論:
1)非Miniso嘅MFi = Pass
2)Non-MFi = Fail
3)Miniso MFi = Fail
4)Miniso MFi 3 in 1似乎問題出於個adaptor,並非線材。因為同一條LG cable,用Miniso adaptor同Verbatim MFi adaptor,出現兩個不同結果。

tg: @checkmypulse
由此可見,Miniso MFi 功能上等於 non-MFi
因此有合理原因懷疑 Miniso MFi = non-MFi,Miniso 進行虛假商品說明,觸犯法例。
名創優品...
送比我都唔要
唔放上 YouTube?
有幾個鏡頭影到少少私人資料同部機嘅Serial No.,唔係幾好
係街邊 執粒倉 肥仔倉 各商場仔既電話鋪買線
就有預左用到都係得2 3個月貨仔既心理準備
而且九成線都過唔到資料

我宜家用緊條係apple 買既認証線
用左年半都仲好使好用
$198 包一年保養
當你30蚊條cheap 野用2個月又要換一次
圍返其實唔算貴
最怕整唔見姐
你買咩線要$198一條
一舊水左右已經買到好高質嘅mfi認證大廠線(Verbatim, Anker)
淘寶雙十一 19人仔MFi 線 上網check過註冊左
無 apple 個認証而加上去誤導消費者,係唔係可以去消委會?
一路有同Apple authorised supplier合作,我真係就咁睇,銅片個位,質素
定係你以為MFI個頭會貴到其他所謂嘅大公司會寧願博俾人告
我唔排除有依個可能性,但唔洗否定人睇得出有分別
樓主error msg插條線話uncertified先否定人啦小朋友,除咗個頭大把地方可以cut cost

Hkxxmall買過幾條$38 有MFI
唔知真定假 但係用到
我淨係知樓主有證明
你就口upup
橫店都係不如試晒街所有線
是咪已証實到佢賣假認證線?
所以平既話
吊米最好
要證明乜?
我提出樓主條線唔一定冇mfi certification就等於我反對佢?等於我認為乜春優品冇可能賣假貨?
諗法咁幼稚咁偏激不如真係讀多d書見識多d先衝出嚟
無知又高傲的確好難搞
名創優品...
送比我都唔要
海關
消委會
蘋果
有條1take過嘅片,可以show到同樣operating情況下,只有非miniso mfi線可以進行到一個function,而miniso mfi同non mfi就會crash

因此我推論:功能性上,miniso mfi 吻合 non mfi 嘅特性,與其他mfi有差別。加上mfi 應該係要保證任何function都要work,正常唔會有crash嘅情況。因此,懷疑miniso mfi = non mfi
巴打我明
所以我都特登做多幾個test同拍片confirm咗個情況
miniso mfi係假,係其中一個極大可能性嘅推論,我個人係confirm唔到
要交比海關/Apple
巴打我明
所以我都特登做多幾個test同拍片confirm咗個情況*
miniso mfi係假,係其中一個極大可能性嘅推論,我個人係confirm唔到
要交比海關/Apple

*Confirm 咗無獨有偶,喺特定情況下,用miniso mfi VS他廠mfi/原廠,功能上係有分別,而問題係出於個Lightning 頭而非線材。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞