有無人有用外用a酸

419 回覆
8 Like 2 Dislike
之前有人話7年都無事
呢啲真係睇人
記得以前過skinoren 好”那”皮膚
而家都係
勁痕又吉吉下,成日想R
但我唔會咁快放棄,希望真係有效
屋企一向都有differin gel 但枝野唔建議朝早做
有冇人係朝早用skinoren 晚上differin?

P.4 有我個reply
用咗兩星期,so far 未見到效果 (差 or 好轉都冇)
記得以前過skinoren 好”那”皮膚
而家都係
勁痕又吉吉下,成日想R
但我唔會咁快放棄,希望真係有效

過渡期係那,但唔係敏感
過咗半個月到皮膚適應先開始有效果
但我想知道搽ge同時可唔可以保濕唔係化唔到妝
應該得 保濕先可以加速皮膚細胞好返
但化妝醫生就叫我停下
我有搽咗moisture lotion 先再用differin / skinoren, 塊面冇咁「猛猛緊」

同埋日頭唔搽moisture lotion 直上skinoren嘅話,塊面dry 到甩皮,甩到好似頭皮咁,好難出門口返工
食過兩次4環素都返發最後食a酸
停左藥兩年so far好返8成
有生暗瘡但都係好細粒
建議頂唔順既話都係食a酸
我都後悔太遲食
你有無食完抗生素keep住搽外用a酸?
果陣醫生冇開藥
你指外用a酸?
我都係停咗抗生素無搽a酸 就復發
係呀
得枝benzoyl peroxide
第一次完抗生素捱到大半年就返發
第二次就幾個月
我個醫生都話抗生素好易復發
但如果keep住搽a酸就可以預防
我上次就係無聽 一個月就復發
如果我見到已經有膿頭就會吱 無就等到佢岀頭
Mix埋都得呀
先搽保濕再搽a酸就再減輕皮膚刺激
我啱啱試咗cream乾曬再搽a酸
但一粒豆咁大真係好難推均全面 拉到好快岀皺紋
絲打千祈唔好用covxxrmaxk個粉霜
我上年本身得3 4粒瘡,但買左covxxmaxk個粉底試,想遮瘡,點知用到爆到成面都係,勁嚴重
依家諗返covxxmaxk個粉其實好笠,香港又潮濕,焗住仲易爆
我都係岩岩先開始用 食緊抗生素 過渡期每個人都唔同 好難答到你 我都係咁爆粒 搽完好快平 但啲暗粒冇消過 不過醫暗瘡真係要時間 要比耐性 爆發期個時完全唔想望自己塊面 希望巴打你同我一樣快啲好返
你係唔係一邊食一邊搽?爆發期你過咗未?
我岩岩睇住啲普通醫生先 佢叫我又食返抗生素

係啊~額頭仲爆緊 塊面就冇乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞