有無人有用外用a酸

419 回覆
8 Like 2 Dislike
我個醫生又無話保濕都唔可以, 我個陣有keep住做返平時個啲護膚 除左去角質個啲
下 原來a酸都會覆發
我以為會斷尾架
我之前食咗6星期四環素 好返曬
但之後我無搽a酸 搞到一個月又復發
即係依家
所以我依家要抗生素同搽a酸同步
你無復發真係好呀 但要食成年半藥咁嚴重
有無話傷身
屋企一向都有differin gel 但枝野唔建議朝早做
有冇人係朝早用skinoren 晚上differin?
舊年7月尾開始搽加食左兩星期四環素
無爆發期,但頭兩個星期有試過用完少少痕同紅
睇返皮膚科醫生講如果出現咁嘅情況,即係a酸過敏症
所以洗完臉唔好即刻搽,搽好保濕再等十分鐘先
千祈唔好a酸之後再搽cream,會變左鎖死左啲a酸,令皮膚更敏感
另外a酸只可以夜晚用,最好用完熄埋燈,杜絕所有接觸光嘅機會
當然如果你無對a酸敏感可以唔洗咁煩啦

最後,a酸係隻可以直達真皮層幫你修復皮膚組織嘅藥,唔只收油,重幫到你增生健康嘅皮膚組織
所以希望絲打你早日享受到a酸嘅好處
有咩事記得搵返醫生問清楚
有冇人有用skinoren去印,效果如何
同埋可唔可以保濕再用?
我見好多人都係呢個routine
我前排將a酸同乳液mix埋 會唔會嚴重啲
但因為differin好結 好難搽曬全面
我之前睇醫手醫生話a酸唔一定會斷尾嫁 樓主有冇食多d菜啊?佢話要11:00 訓 食多d菜 做多d運動就會好 有興趣可以介紹我醫生啊
琴晚開始搽
而家塊面又痕又紅仲開始腫
11點訓真係好難做到
你都係differin?
樓主 你如果開始搽緊外用A酸
最好一直keep住搽
抗生素只係輔助性則好難脫尾
我經驗係 一停抗生素佢又翻發
所以前者 抗生素同外用A酸
都係治標唔治本
但外用A酸無抗生素咁傷
可以控制住暗瘡
俾時間去調節身體
暗瘡成因好複習
有時過左青春期 廿歲會自然無
有時壓力大 又會有 有d人就從來都無暗瘡
所以調理好心理同身體作息 比用咩藥都重要
利申:之前爆到成面都係
我會每日搽架啦
之前就係無搽 一停抗生素就復發
我過咗20歲先開始生暗瘡
你都一直用緊外用a酸?
我見有人用咗成7-8年都仲好好 我會keep住用
第一代a酸 因為想去暗瘡紅印先至搽
第一代好似好刺激下 同埋係一定一定要搽防曬 因為佢仲嚴重過differin
我都係呀 之前醫生都係叫我keep住搽
但係自己又係唔聽話用完無返去拎藥
搞到又返發

*聽醫生講外用A酸好安全
佢話支野勁過曬市面所有美白滑產品
不過我搽果隻係夜晚搽既 唔可以照光
搽頭一兩星期 紅到豬頭咁
但後尾皮膚會慢慢適應
但一兩個月之後又白又滑零黑頭粉刺
(好拿極端

到而家我都無再keep住搽
一來下下要睇醫生拎藥膚太唔抵
二黎我覺得唔可以太依賴

因為就算翻發幾粒 (石頭瘡)
暗瘡都會過幾日就消
所以我覺得當暗瘡情況受控既時候
就俾機會身體自己去修復
就算暗瘡斷唔到尾
身體代謝能力好
都唔會點留印同埋好快好

呢d都係個人經驗..當俾樓主你參考下
我覺得就算好返我都會keep住搽 因為可以去藥房用醫生紙買 因為我實在太驚復發
呢隻藥無危險嘅話 一定抵過我買嘅護膚品

最衰之前停抗生素又唔keep住搽啦
石頭瘡咁難搞都可以幾日好返

P.4 有我個reply
用咗兩星期,so far 未見到效果 (差 or 好轉都冇)
Iherb賣幾錢?我係藥房要150
搽過三年
開頭用幾好 用用下會越黎越冇效
亦根治唔到暗瘡
果時搽完敏感到好痛苦 搽乜都又紅又痛
好無謂
最後食a酸搞掂左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞