有無人有用外用a酸

419 回覆
8 Like 2 Dislike
聽講醫生都好串
新症好難約 成日都叫我過幾日再打
係呢 你第一次睇大約收幾錢?
之後有無繼續收診金?
有啲擔心
第一次睇就15日藥連診金千五左右。每日兩粒20mg,我揀平既O牌,如果揀原廠R牌會貴d。 同埋係只收一次診金~

之後依家都拎足一個月藥先再翻去複診,就$1700左右一個月份量。
其實我都係book左第二次先真係的起心肝去睇。
原本好擔心副作用個d,但最後都係去左,唔想第時成面凹凸洞先黎後悔(雖然已經有

佢串還串,都係對佢十次八次,換翻自信換翻塊面係值得既。
你係睇左西醫然後佢話你皮膚發炎?我一直掙扎緊去唔去睇醫生好 但又覺得佢會自己好返
我係呀 快啲睇啦 唔好拖啦
但普通科西醫多數係開抗生素 好得起快 但可能會復發
但我唔想佢比類固醇我搽 但又覺得自己未要搽a酸 明明以前皮膚好白滑 之前塊面開始有徵兆睇過一次皮膚科 佢淨係開左抗生素同類固醇比我 都未見有好大幫助 你而家塊面係已經冇再生瘡發炎?
我搽咗一個月咋 係無乜再岀痘
但依家面好紅 唔知關唔關事(但原本細個已經好易現微絲血管)
類固醇搽得多唔好
但外用a酸幾安全
你主要係咩位生?
腮位
我食緊N牌a酸都$2000三個禮拜
打電話約mk陳又要等到下個月先有位
佢好似得R同O揀~
我生係面頰 真係去睇醫生好d?
我用differin咋
點都睇醫生先
琴日睇左了 佢本身建議我食抗生素 但我話想直接斷尾 就開左a酸比我 食同搽都要 佢叫我呢排咩護膚品同防曬都唔好搽 希望會好返
a酸搽同食同時用都得架咩
我反而要一直搽防曬 中間有幾日唔記得咗搽就黑咗 但搽緊a酸又偏偏唔可以用美白product
我諗應該冇衝突?
我好驚個爆發期 下星期要覆診
我見過話太刺激
爆發期我都好嚴重啊 食a酸就更甚
但捱過咗就會靚
你係嚴重到咩程度?
其實我唔算嚴重 醫生都話我好快會好返 係因為塊面好返一粒就生另外一粒 搞到有印同好紅 所以先想把生一橫食a酸 可唔可以交換tg傾?放心我係女仔黎 真係好想有個人可以同我傾下
我之前都係一粒好返就岀另一粒
但我淨係搽a酸咋 無食到
所以唔知會唔會幫到你
你想嘅話留個tg我加你呀
樓主 最近用緊
想問次次查塊面查到一半就乾哂 搞到要用好多先查得均

有冇咩方法可以易查均d
聽講有人用乳液去溝再查
咁會唔會影響個效用
可以搽左保濕 等保濕吸收左先搽藥膏
而家問題係查查就乾哂 要點先可以查均
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞