有無人有用外用a酸

419 回覆
8 Like 2 Dislike
如果gel plus同differin gel一齊用會唔會爛面
我見Deena rx cf都係有維a 會唔會同differin gel差唔多
呢隻藥對印有效架咩? 爆瘡我之前係食藥先好咗 搽呢支係為咗唔好複發
爛面就唔知 但一定會超乾
CF我覺得對黑頭粉刺作用唔大 但去暗粒好好 用完額頭啲粒粒少咗一大半
Differin gel就去粉刺好啲暗粒冇乜用 兩者對我啲暗瘡都冇用 cf冇differin gel 咁乾
只係用gel plus清粉刺 CF清暗粒好似幫到預防生暗瘡
我打算依家搽下茶樹暗瘡膏係重災區 但我應該會停differin gel住 等醫生開翻就去問下乜事
我會去搵返小喵絲講cf嗰啲睇下先
我唔知係咪用得太多嘢 搞到好多product喺我塊面一啲用都冇 茶樹油又係
我依家成臉都爛 乜都要試啦
我食中藥
中藥係咪要好耐?
會唔會複發架 中醫好貴呀
我都食咗三個月先收哂,但可能間唔中出一粒細粒
都唔知會唔會複發
我食抗生素都食咗6星期 依家複發
一個用咗7年 differin gel 嘅人路過 隻藥唔搽好易發
癲到朝早用埋 10% Benzoyl peroxide
我依家仲停係過渡期 考慮緊要唔要停一排先
如果係過渡期好似樓樓上張圖咁係咪正常
我自己係由上年八月開始用differin 0.1%

果時食左個月四環素,本身可能暗瘡真係唔算好嚴重,食左藥兩星期倒都好得七七八八,而醫生比左支a酸gel我搽。八月開始搽,頭兩至三星期未摸熟個份量同搽法,搞到塊面又紅又甩皮,你當頭兩三星期係適應期啦,因為都後我皮膚適應左外用a酸後,真心覺得好好用。

暗瘡我唔算生得好多,但容易出粉刺酒米,未用a酸gel之前啲乜乜杏仁酸、果酸、gel plus、水楊酸,甚至skinoren我都用過,講真個效果係我身上麻麻,以前只有針清先可以清得走粒閉口粉刺。但我而家keep住晚晚搽differin 0.1%,用左半年都仲work。

我覺得外用a酸個功效對暗瘡唔係最work,而係暗粒。佢個作用就係peel走你嘅角質,所以如果用太多係會紅同甩皮,但同時如果你每晚用啱份量,佢係會幫到你收到毛孔、去印、加快代謝暗瘡同去粉刺。

以上係我搽左半年differin嘅用後感,希望幫到大家,我好興幸遇上呢支a酸
我同你好似呀!
我d痘唔係好嚴重 係粉刺暗粒多
我都係食咗四環素先 食完已經ko曬所有 前所未有咁白滑
但醫生話四環素好易複發 叫我搽differin gel 0.1
我搽咗就快兩星期 每日起身都紅過前一日
不過我之前就無用過果酸 gel plus嗰啲 無做針清
所以可能一用differin就對我黎講好刺激
我用量係一粒bb彈咁

不過我見外國啲人講differin 係3-8星期先係爆發期
我擔心我會唔會3-8星期先係最可怕 因為我依家已經就頂唔順
Btw好多謝你打咁大篇comment俾我
以前有用過外用A酸 可能要用好耐吓 所以冇咩心機 覺得冇撚用 直接走去用內服A酸冇咁嬲
以前有用過外用A酸 可能要用好耐吓 所以冇咩心機 覺得冇撚用 直接走去用內服A酸冇咁嬲

你係咪好嚴重好多痘嘅?內用係咪過渡期會再勁啲?
以前係 真係好嚴重吓, 過渡期我就冇,因為我就好似係食咗類固醇收一收先再食a酸

你係咪好嚴重好多痘嘅?內用係咪過渡期會再勁啲?
以前係 真係好嚴重吓, 過渡期我就冇,因為我就好似係食咗類固醇收一收先再食a酸

我唔太嚴重所以先用搽掛 你已經解決曬啦?

有冇巴絲可以救下我塊面
利申:人在加國 係咪一定要翻到香港先買到a酸搽
哇你睇下醫生好啲
食四環素會唔會有爆發期?
我食緊四環素 食左三個禮拜
雖然啲印開始退緊
但係都係間唔中生一兩粒有膿既細瘡仔
醫生話抗生素都要至少食半年
醫生宜家開緊杜鵑花酸俾我搽
話過多排先開外用a酸俾我試下
樓主 你塊面容唔容易出油
我就算冬天都會照出油
想食a酸 但係醫生唔肯開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞