有無人有用外用a酸

419 回覆
8 Like 2 Dislike
之前有睇過架 跟著醫生準備同我驗血比我食a酸果陣我又準備飛了
全部收晒 塊面冇咁紅亦都冇瘡 得返啲印
我全盛時期嘅時候嚴重過你唔知幾多倍 雖然唔係啲咩威野

建議你睇醫生先 外國都會有a酸呢樣野
好老實 我自己食抗生素食完一排就爆 真.冇撚用
四環素我無爆發期呀
我食咗6個星期咋
但真係好快就複發
我會岀油
但又好乾
要繼續睇
我一搽完之後
依家呢段時間係人生爆最多瘡嘅時候 從來未試過全面都係
我都係 我食完一個月之後爆
你就好 我依家搽a酸洗濕咗個頭
你搽左幾耐 可能爆發期過左就無事呢
我下次覆診應該都要開始搽a酸
俾你講一講 開始驚驚地
多謝巴打回覆 咁我呢個狀態應該食定搭a酸好 諗住過幾日去藥房問下
可能你唔洗a酸咁嚴重呢
我依家搽咗2星期 希望依家只係爆發期同快啲過
我已經就快想放棄
點解皮膚科醫生新年咁遲先開
我日頭用Skinoren, 夜晚用differin 0.1 % a 酸,啱啱用咗兩個星期,好似都冇乜特別好咗 or 差咗

係日頭用skinoren 嗰時勁痕同勁甩皮,之後搽咗Cetaphil 嘅moisture lotion 就冇甩皮,不過都係勁痕

查個半至2個月開始有效果 堅持落去 好快好
真係要睇醫生先知 始終係面 唔好亂搽
同埋淨係夜晚查 日頭查防曬
我同你唔係差好多 我都係兩星期
但我原本係皮光肉滑 無痘 搽咗differin先變成咁
我有呀 要成個半月先得 我依家爛到唔想岀街
同埋如果你無好咗差咗 可能係未到爆發期 我聽講2-8星期都可以係爆發期
上次去睇 醫生都話遲下會開外用a酸俾我
加埋避孕藥收油
你宜家無繼續食抗生素?
我食曬啦 好掛住抗生素嗰陣皮光肉滑 你係勁油肌?
你睇嘅醫生幾時開門 我想睇嗰個27先開
爛面爛到想化妝cum住 但係又驚越化妝塊面越爛
就算化妝 都好唔貼
出街都無自信 要戴口罩出街
連鏡都唔想照
點都係睇醫生先架啦

我就咁睇嘅話, 如果淨係得呢邊面係咁 其他位都唔太嚴重嘅話就搽已經ok

但係如果其他位都係咁 或者更嚴重 就直接叫醫生開啦 唔撚諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞