有無人有用外用a酸

419 回覆
8 Like 2 Dislike
我睇嗰個年初七就開
不過我啲藥未食晒 26號先去覆診
其實一開始都係得T字位出油㗎咋
跟住擴散到面豬登都有油
有生暗瘡既位就會有油
我宜家係好多印 仲有啲暗粒仔咁
不過我背脊都間唔中生暗瘡 所以醫生就話會開藥俾我收油
皮光肉滑搽乜野a酸
係呀 但我用啲話明不致痘嘅粉底 好似礦物粉同covermark 個粉霜
不過唔貼就一定架啦
每朝起身照鏡都一定會勁心痛塊面搞成咁
正常 我以前都係咁 千奇唔好再整野落塊面到 去睇醫生啦
我係食抗生素先食到皮光肉滑 但之前都唔係好嚴重
不過停藥就複發 搞到要搽a酸
我覺得我係乾到岀油 t字每朝都可以煎蛋
我都係岩岩先開始用 食緊抗生素 過渡期每個人都唔同 好難答到你 我都係咁爆粒 搽完好快平 但啲暗粒冇消過 不過醫暗瘡真係要時間 要比耐性 爆發期個時完全唔想望自己塊面 希望巴打你同我一樣快啲好返
我都係岩岩先開始用 食緊抗生素 過渡期每個人都唔同 好難答到你 我都係咁爆粒 搽完好快平 但啲暗粒冇消過 不過醫暗瘡真係要時間 要比耐性 爆發期個時完全唔想望自己塊面 希望巴打你同我一樣快啲好返
我自己係由上年八月開始用differin 0.1%

果時食左個月四環素,本身可能暗瘡真係唔算好嚴重,食左藥兩星期倒都好得七七八八,而醫生比左支a酸gel我搽。八月開始搽,頭兩至三星期未摸熟個份量同搽法,搞到塊面又紅又甩皮,你當頭兩三星期係適應期啦,因為都後我皮膚適應左外用a酸後,真心覺得好好用。

暗瘡我唔算生得好多,但容易出粉刺酒米,未用a酸gel之前啲乜乜杏仁酸、果酸、gel plus、水楊酸,甚至skinoren我都用過,講真個效果係我身上麻麻,以前只有針清先可以清得走粒閉口粉刺。但我而家keep住晚晚搽differin 0.1%,用左半年都仲work。

我覺得外用a酸個功效對暗瘡唔係最work,而係暗粒。佢個作用就係peel走你嘅角質,所以如果用太多係會紅同甩皮,但同時如果你每晚用啱份量,佢係會幫到你收到毛孔、去印、加快代謝暗瘡同去粉刺。

以上係我搽左半年differin嘅用後感,希望幫到大家,我好興幸遇上呢支a酸

想問下頭三個星期好乾又甩皮 係咪都唔好搽其他保濕?
我之前食中藥,爆得好勁。反而停藥佢突然唔出。但過左兩個月左右又重新爆發 依家投入口服a酸既懷抱一了百了
你係唔係一邊食一邊搽?爆發期你過咗未?
我岩岩睇住啲普通醫生先 佢叫我又食返抗生素
我一直都有搽成分好簡單嘅保濕 因為可以降少少紅
但最緊要天然啲 唔好有酒精
我冇爆發期呢回事 都係搵醫生會更直接
你係爆成點先食a酸?我想參考下 因為個醫生話我又發炎 但都係食抗生素
我都係轉左用bm remedy礦物粉
不過真係唔夠coverage
遮唔到我啲陳年暗瘡印
醫生未開先最大獲 我唯有睇住普通科先 佢又叫我食抗生素
我唯有食住先 一邊搽a酸 等皮膚科開門先睇
我都唔識分自己係乾到出油 定真係油
每朝訓醒塊面都油到令
朝早洗完面去到晏晝又開始出油
你晏就先岀油會唔會係混油
因為正常油肌應該洗完臉就半個鐘內岀油
不過醫生話要收油就唯有照食
我都係用bm remedy 但醫生叫我唔好化兩個星期先 聽人講remedy可以buildup coverage 不過會變粉樣
我之前睇過皮膏科 呢家睇普通診所 我反而覺得後者好
點解嘅 不過普通科無a酸
樓主 呢隻藥keep住用好d 做多d保濕 朝早用防曬 如果頂唔順好紅甩皮就2日用一次 同埋想知你外用a酸係叫咩名同邊一隻因爲隻隻唔同 epiduo 係第二代 只可以用係好紅好大粒既瘡瘡到 如果分量太多就會敏感 differin 好似第三代 藥性冇甘易敏感
build up coverage去遮
會發現嗰個位好乾 有時仲會甩皮 真係會變粉樣
皮膚科真係好貴
一個禮拜抗生素+藥膏都710
我有做好保濕同防曬呀
但防曬要卸妝 我好想搵普通洗臉奶就卸到嘅防曬
我用differin 都係全面紅 可能因為我原本就係敏感肌 依家要食抗生素同搽differin同步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞