有無人有用外用a酸

419 回覆
8 Like 2 Dislike
如果油肌應該無咁粉樣 仲有我唔知點解點上都唔靚
唔記得問返你係邊隻抗生素
我用四環素
但係我上完remedy 就算用埋碎粉 都係會出油
我都係食四環素
化妝品post絲打話上完碎粉再上礦物粉會妝感靚啲同keep得好啲 要全面清爽先上remedy
但礦物粉要岀少少油先最靚架 奶油肌
咁普通科就真係平好多
我兩個星期藥先$210
不過睇皮膚科係安心啲
剩返眼底附近冇暗瘡咋 其他位都出撚齊哂
睇醫生啦 唔撚洗諗架啦
醫生仲話抗生素療程至少半年
萬幾蚊半年 六成機會好 四成機會復發
a酸就大約兩萬蚊半年 八成機會好 兩成機會復發
睇翻條數 好似食a酸勘計啲
我嗰邊a酸 我比較鍾意呢間診所係因為個醫生好人 除咗醫你病仲會醫埋你心理
皮膏嗰個就冇 而且斷症有啲武斷

我呢家食緊一個月a酸 $900
好睇人嘅其實 不過抗生素我就真係不了
另外一邊11外國睇醫生貴撚到癲 等我格下價先
咁平
你跟體重食?
真係唔洗諗 一定復發咁濟 我一個月就已經復發
但可能一邊搽a酸一邊食就會好啲 因為搽a酸可以預防 (differin係 其他外用a酸我無做research
唔記得咗 你食咗幾耐a酸?我一直以為你已經好返曬
比定地址我返黎香港睇
咁你幾時返香港架
不過我覺得皮膚問題真係唔好拖 有得睇都盡快睇咗去 一了百了仲好
暗瘡係要洗錢架啦
其實我都唔想食抗生素
我第一次睇佢嗰陣 明明叫我下次覆診覆佢食a酸定食抗生素
到我覆診嗰陣講明想食a酸
又問我係咪好易moody易喊
跟住就話驚我食緊會抑鬱 唔肯俾a酸我食
逼住食緊抗生素
巴打你呢啲似係暗瘡印
如果有得你揀 a酸定抗生素 應該唔係好嚴重?
雖然a酸可以斷尾 但副作用真係好大
咁你都係叫佢快啲俾外用a酸 唔太嚴重都應該夠用
最早10月掛 其實已經維持左年幾 不過如果整到工簽應該會留返係到 我都好想快啲搞掂佢
因為真係想斷尾抱住食a酸心態先決定睇醫生
我一開始淨係生額頭位 半年前開始生埋兩邊面
宜家就好多印 好想斷尾
無咩石頭瘡 都係印為主
我自己覺得嚴重 暗瘡都起碼生咗一年半
你之前係咪再嚴重啲架 依家呢啲係印定係有膿嘅?
keep住有少少social就ok架啦 我就乜事都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞