[KICKSTARTER] 膽粗粗做左個日曆 啱啱LAUNCH咗

978 回覆
1937 Like 65 Dislike
回應下先,

一開始daper的基本concept就係
全新演譯一次撕頁黃曆,由我地自已去畫、自己去譯。然後有兩種size,一個掛牆一個座枱,個釘裝形式都同現在唔同。

最起初接洽廠商的時候,因為成本、裝工、數量等等理由,我地放棄左掛牆版本。用左廠商建議的釘裝、即現在的形式,因為我地覺得可以減輕成本而且合乎我地本來的要求。

於是就按現時形式做sample。
因為知道依個係廠供的方式,我地事後有做research市面有乜產品係用過,同埋依個形式有無仼何專利及版權。 然後都有留意到 單向曆,當下都好擔心、然後去了解單向曆的內容,到知道 單向曆 其實同黃曆無關,加上並不只是 單向曆 使用過,我地先決定繼續。

你講得好啱,做設計需要好多時間心機資源。
正因為我地只係無資源嘅nobody, 所以係我地初次產品上先會出現有咁令人懷疑嘅妥協。
想要埋掛牆版本
咪玩啦 模擬舊時日歷呢個idea真係好易撞架咋
以我讀左幾年設計都不時聽到D同學會有呢個想法啦
唔好將自己嘅想法當係事實先得架
你覺得係抄所以呢個project就一定係單向歷低配版
搞唔搞笑D?
香港人點解唔重視設計
就係因為有樓上果D一見到本土設計既product就質疑係唔係抄嘅人
唔清楚了解整個project concept, process, background就以自己想法行先
第一時間絕對唔會appreciate,一定要踩兩腳先開心
真係香港人特有嘅劣根性
日本sanrio都有做類似既撕曆
每日唔同公仔勁得意
唔同節日或節氣都有相關公仔添
你果個就elegant d
希望你籌到啦
巴打,我留返個backer號碼先:You're backer 458.
加油
G持
樓豬幾時有online store
我有幾個同事想買
其實想要一本藍/綠 一本黑/白
所以先back兩本
Sorry巴打,我係Backer #367
我sorry至真,覆漏左你
已經mark咗喇,多謝巴打支持
上面個啲都mark咗了

好多人問藍色綠色仲會唔會有,
我地來年再做的話會優先考慮返藍
不過其實黑白實際效果都好好,大家到時收到可以俾啲feedback我地
巴打mark左我未?
我係backer #15
一早mark左了
樓主,封面可以做stand呢個概念係點諗出嚟呢?
宜家先睇到post 想問仲有無得買
iPad套
原本唔係現在的樣子,最後用左廠供的方式
之後會有online store pre sale,或者可以tg我
樓豬 漏咗我
我都想要
online store會係fb定你地官網?
4隻色都會有?
叻仔
三日內
努力緊
到時係KS,fb都會update有制link過去

都係得黑白,因為現在資源實在係做唔到
不過其實黑白實際效果係唔錯,巴打都可以考慮下
我唔係好識Kickstarter,
係咪已經冇哂earlybird 了
Kickstarter campaign 嗰邊已經完左了
現在整緊online store pre-sale
因為要保障返KS上的backers,
所以pre sale價格會高些少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞