[KICKSTARTER] 膽粗粗做左個日曆 啱啱LAUNCH咗

978 回覆
1937 Like 65 Dislike
上面都mark左了

啲問卷已經發放左,大家可以填了
有乜奇難雜症就搵我吧!
無藍綠好唔開心
收到問卷了 係咪有得搵巴打你退郵費?
我都係想要藍綠 好可惜
係吖,

等Kickstarter俾左款項我之後就會開始處理退運費,大概前後要兩星期左右,到時我再知會大家詳情。
大家都好喜歡藍色
其實有得揀我都想要藍色
另外今日發現同事枱面有類似嘅座枱日曆
當然無插圖(好似連節氣都無)
另外有段殘體字唔知講乜野

不過唔好意思係佢面前影佢嗰日曆

屌 抄得咁快
大陸不嬲有,完全唔同野黎,唔洗緊張
如之後出藍綠希望巴打講聲
想買
巴打俾左number我未
我今日先見到post,係咪已經過咗時間?
可以tg樓主呀 不過比kickstarter個價錢貴少少 @daperhkg
我地整緊online shop做pre sale
想要嘅巴打可以到時買
Sorry未呀,要邊個number先係
Backer number #271
其實呢一個設計喺內地做幾年,但係真係冇乜香港人知,難怪係呢度迴響都唔錯。

單向曆呢個設計其實係由內地一個創作團體:單向空間嘅出品,喺內地好受歡迎,甚至拎埋德國紅點設計獎。

單向空間作品其實係淘寶有官方網上店,而淘寶上的確有好多更加平嘅抄襲版。本人都好欣賞佢嘅設計,除咗靚同埋實用,仲將文學、哲學甚至歌詞融入我哋每一日,透過撕日曆呢一個儀式開始新一天。

小弟自己都有一個單向歷

其實做一個設計,需要好多時間同心思去develop同改進,佢哋嘅設計而家已經玩埋digital,大家可download 單向历 呢一個app,係手機睇日曆。

打響旗號話本土創作嘅人,撫心自問自己對唔對得着原創者啦

最後講多句 希望大家留意多啲唔同地方嘅設計,唔好買咗啲低配版或者抄襲產品,有啲仲貴過原創
你言下之意係樓主抄人同埋係所謂嘅低配版作品?
單向曆係寫唔同語錄,宜忌亦都偏向勵志同創新
同Daper將通勝宜忌翻譯做英文、節氣配插畫唔同wor
我係講緊產品設計,唔係內容
Content的話唔排除Daper係原創

但樓主首先講嘅創作概念係模擬舊時嘅日曆,同撕日曆
佢個概念、模式同已有作品係九成九相似
單向曆嘅beauty位就係日曆嘅scale,當然內容都精彩創新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞