[KICKSTARTER] 膽粗粗做左個日曆 啱啱LAUNCH咗

976 回覆
1937 Like 65 Dislike
借朋友AC post

是咁的,
我做左個撕曆叫Daper,過五關斬六將,岩岩終於上左kickstarter

https://www.kickstarter.com/projects/490836048/daper-the-revolution-of-chinese-almanac?ref=aikdzo

基於我鐘情撕頁日曆,覺得日復日撕下撕下比起一年12頁既日曆有感覺
然後又覺得傳統黃曆好有趣,雖然乜鬼 九曲飛星 大部份野睇唔明,但偶爾都會望下宜忌,留意下節氣
雖然有一定人文價值,奈何黃曆永遠一色一樣地老土,我覺得係個好機會改變下同埋俾世界認識
於是花左大半年整左DAPER

Day + Paper = DAPER
中文名我叫佢做 日紙
希望中英意思相近

daper係座枱size,有磁石固定
全本打版燙金銀,四色選擇
所有 插圖 圖案 都係原創
宜忌等內容係全新翻譯,希望語法同意思都可以恰當傳達
每本附有4張空白postcard,有意義既日紙撕完可以貼上去做postcard
最後,因為真係100%獨立製作,
希望大家俾下意見
如果可以LIKE下FB會超級感激!
https://www.facebook.com/Daper.cc/

最後最後,連登仔backer免運費
有幸reach到target會係post到抽獎答謝大家
我由中學已經開始成日碌kickstarter,之後仲on居居簡讀design
不論最後成功與否,都叫完成左一件我一路以黎好想做的事。
支持design9
串錯字呀你
黑紙d fd
逐頁逐頁整幾百頁?
幾靚呀
不過窮撚冇女又冇錢
會唔會考慮加返個單買一個嘅選擇
咁幾時出到貨?
雖然好想支持巴打,但係寄外國個shipping 都明白紙質重,窮學生真係落唔到手
初初諗住寄去歐美運費分分鐘貴過本嘢
所以就冇落到單買一本依個pledge option
不過見幾多人咁問,依家加返啦
多謝巴打支持先
好快淘寶會有老翻,賣十蚊

其實我內心係支持你嘅,加油
想要Classic Set, 但見到less than 2000 backers 就無四色
多謝你欣賞
黃曆多數用傳統漢語寫
即使身為香港人學左十幾年中文
當揭開本嘢我依然好多位唔知嗡乜
所以當初有依個設計理念嘅其中一個原意係
如果我地可以稍為研究同消化咗有用嘅部份
再翻譯成英文推出
咪可以更多人睇得明而且將依樣嘢宣揚?
傳統黃曆多數size大啲,放係開放地方大家一齊睇
而daper細啲 比較個人化,可以放枱頭或私人空間
三月中,香港有機會早丁點
其實有無得直接買
多謝你
巴打咩地區,睇下我有無可能幫到
Btw我明白運費真係最大障礙
再有機會都唔會做咁重既產品了
有錢我就直接做貨了
其實幾有心思,idea 都幾好,啲design都好靚
但樓主target係咪外國人
因為我覺得,既然係傳統中式日曆,如果用英文好似怪怪地,有少少格格不入咁
有冇做埋右
back左
不過點免運費
咁你快啲幫手pledge啦,反正唔夠數都無捐失
多謝你!

OMG 唔記得左講,
Back左既巴打可以tg留一留order no.
有幸fund到時會立即退返運費俾你地
(香港可能會自己送貨)

Tg:daperhkg
有無可能改個黑色套 因為個feel唔岩整體idea
我brainstorm到就係用全金屬feel或清水紙皮等等
而家個feel有種公司年尾派俾客既日曆 只係個內容改左

加油呀
啲插畫全部自己畫
好比心機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞