[婚攝寶典] 不滿婚照寫30頁PDF報告反饋 新人反被鬧X客

332 回覆
83 Like 3 Dislike

人地連新郎頭都夠膽cut

唔知果位評相大師點睇

痴撚線
算啦d人跟本唔識野
我做兄弟時攝影師叫我地去邊就去邊啦
我地尊重既除左個攝影師,最重要係對新人
你阻q住晒唔比人影靚相就點都唔合理
真心未見過d人發攝影師脾氣喎
真係影得好癈....
啲相係衰就衰㗎喇, (講咗先, 廢事又俾人亂屈係打手)
但係斷頭嗰張相如果畀著係你哋會點影?
叫嗰四個人唔好飲茶住, 叫埋個斷頭妹行開, 然後先開始影? 噉樣唔會搞到好似相機食先噉, 成件事會搞到lag住lag住唔暢順?
如果儀式流暢度行先, 個斷頭妹就一定要企喺嗰度㗎喇, 就算企左啲, 企喺新朗後面都係會斷頭. 唔通每張相都好似拍戲噉, 每影一張之前都要brief一brief啲藝員要點走位? Model Shooting 就話可以噉做啫, 喺傍邊做記錄嘅可以點? 等個儀式完咗先, 再叫嗰四個人定格影一張?

on9?
用手叫後面個姐妹走開洗唔洗3秒?
再唔係唔識自己走位?
其他全家合照更加唔好提,
真係中學生禮堂攝影師都唔撚會咁柒
仲好意思收一皮?
正正常常就算業餘,
有學過下攝影都唔會影呢d斷頭相啦。
其實你有冇用過攝影嚟工作? 先唔講你冇清楚諗過一開口就話人on9,
"用手叫後面個姐妹走開洗唔洗3秒?" 你吳彥祖定 Edison? 點解啲姊妹會keep住留意住你? 佢唔係 model, 冇必要時時刻刻望住你, 加上佢嗰刻都係專注緊喺自己本份.
"再唔係唔識自己走位?" 我唔知你講緊邊個自己. 講緊姊妹嘅話, 你冇畀錢佢做 model, 佢識自己走位係你嗰日好彩, 佢只係素人一個, 唔係老奉㗎. 講緊攝影師嘅話, 喺嗰張相嘅嗰刻同場景擺位下, 加上事前冇劇本, 要即時捕捉嗰下的話, 如果要影晒四個人樣, 你點 Crop 點走位都係死. 全部人樣/構圖,是旦一樣. 如果要"即時"捕捉到全部人樣加有構圖唔係冇可能, 你要好好彩先可以喺你嘅構圖下捕捉到每個人塊面嘅角度同前後企位啱啱好.

要影 model 影得好都要事先每個位每個pose brief 定先, 更何況係影素人.

唔好衝出黎柒啦, 你有冇做過攝影師/兄弟姐妹?
講一句“新人敬茶比長輩, 姐妹唔該讓一讓”
我就唔撚信姐妹仲夠膽企係到,全世界都知婚宴呢場show長輩最大。
如果你話你唔係吳彥祖, 所以出聲冇人理, 咁唔該你安份守己做返個毒撚, 唔好叫自己攝影“師”。
Cls 要計住張相左右幾多mm唔對稱

專業攝影師唔駛計都可以影倒啲standard質素嘅相啦
而家呢啲相真係是鳩但搵個識撳shutter嘅人都影倒
尤其啲合照,一睇就知個攝業餘得好緊要
公道啲講就乜人都有o既
擺酒多仆街又唔係新鮮事
仆街長老仆街姊妹仆街新人遇到都無乜出奇

但就呢個case嚟講
如果真係因為啲人唔合作影到咁我覺得攝影師果邊就唔係叫閪客咁簡單咯
最尾條女
婚宴通常叫影相佬同埋阿邊個
呢張擺明2個MC 戇鳩
邊有人會企中間咁on9架
裁判咩屌
呢幾張相有少少攝影common sense都識執下 點會俾人插得咁應
乜依家婚攝唔包retouching?
係個客要求定自己將貨就價唔執呀?
上面班搵食友使唔使再make多d assumptions回應下?
果兩個唔係MC
係負責斟茶遞水o既姊妹嚟o架小朋友
其實攝影師係大哂既 叻果d可以幫手安排埋走位
算啦d人跟本唔識野
我做兄弟時攝影師叫我地去邊就去邊啦
我地尊重既除左個攝影師,最重要係對新人
你阻q住晒唔比人影靚相就點都唔合理
真心未見過d人發攝影師脾氣喎
呢張擺明2個MC 戇鳩
邊有人會企中間咁on9架
裁判咩屌
果兩個唔係MC
係負責斟茶遞水o既姊妹嚟o架小朋友

連登真係好多on9
MC
果兩個唔係MC,係遞茶既姊妹
地位比MC更重要

斟茶一定企中間
如果行開既,唔吉利

構圖一係低抄影埋個頭
一係Cut頭

其實個攝Tune下色鳩落preset已經好唔少
比直出相人地,nice既人會明要傾後製
西既人咪直屌
所以我咪話要 brief 定傾定, 要知道對新人點諗先囉.
如果做戰地記者噉話嚟就嚟嘅, 新人/長輩一句話"唔洗啦" 然後繼續做自己嘢嘅, 噉你咪會影咗嗰張嘢出嚟囉.
有經驗既攝,會好熟流程,虛心既新人,會願意聽攝支笛。

但西人之所以西係有原因既
影人, 事前溝通理解真係好緊要.
如果真係遇著依啲人, 各位會點做?
自己攞一皮野買個靚鏡頭叫啲識影相嘅friend鳩影好過
講真d相 真核突 d色無tune啦
但大把wedding友呃飯食啦

以前做過wedding video
見證唔少wedding photog 直打閃光燈
(特別係d阿叔)
影張合照都變撚哂形 唔識企後一步 用35mm 影

仲記得有次 我剪緊早拍晚播
隔離個photog 即刻執緊個日既相
執到張相clarity 勁撚高 仲同我講呢張相好靚
Clarity 愈高愈似油畫愈值錢
柒撚到on99

現在Wedding片個d又係 on9 講咩拍條獨一無二既片比新人,其實咪又係用黎用去個幾首歌 講咩獨一無二,而家仲要比個photog硬加d 柒相入去早拍晚播條片破壞成條片節奏,就係為佐sell自己個日影d相 on99

大部分wedding友都唔撚識影相 連打燈都唔撚識
同好鐘意對自己d相 打飛機
仲有個d咩十大婚攝 咩推薦攝影師 比錢買番黎架咋 唔係真

無再做wedding 覺得香港婚攝好on9
成堆人做爛市 真係垃圾先會做

想結婚搵婚攝就睇呢段字,因為以前做過先知呢行係幾咁on9
做乜講真相
歡迎影婚攝巴打出黎指證我

同希望你地長做長有 留係wedding界打飛機
唔好跳出黎影其他野
因為你地出到黎唔識開價
做爛我地影相拍野呢行個市

同埋你地出黎用wedding個套黎影既野都係柒
唔好害人 唔係你地世界
呢單野係對新人唔好彩 撞正個差姐
wedding界大把攝影都好差

要怪係怪對新人一開頭唔識簡 無research
Cls 要計住張相左右幾多mm唔對稱

專業攝影師唔駛計都可以影倒啲standard質素嘅相啦
而家呢啲相真係是鳩但搵個識撳shutter嘅人都影倒
尤其啲合照,一睇就知個攝業餘得好緊要

明眼人一睇都知有問題啦
咪睇上面2條友死雞撐飯蓋囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞