[婚攝寶典] 不滿婚照寫30頁PDF報告反饋 新人反被鬧X客

332 回覆
83 Like 3 Dislike
又一教材
應該再cut落啲,咁就唔係斬頭啦

呢張相屌你老母忍撚到我火山爆發!
白痴話我斬頭!
白痴!白痴!白痴!
背景散鳩哂蒙撚哂重要人交代個蒙背景反而主體唔撚理
都唔知係白痴定係痴撚線!
總之呢有料唔會出聲係擦鞋仔特別多野講
講撚埋d野白撚痴既!

右上三個斬左頭
又一教材

女靚先成立
後面利申長一長 無啦啦數對新人樣衰 唔係要你影靚個人 係構圖柒wor 虛心啲啦攝影”師”

「個景咁寒酸既……麥當勞生日會塊 banner 仲有氣勢」
場地問題所以影得閪?
個場細都唔係影到咁on9呀,起碼都正常少少
場細影得好叫專業,但上面都唔知似乜鳩
屌你俾成皮野出去影張斟茶相 由高影落去好似CCTV 影落黎咁

原來攝影唔係賣專業賣服務
仲要話個場細影到咁柒 屌返新人轉頭
正常人都知上面唔撚妥啦 就算平到一皮都未至於咁柒

唔識攝影 但睇唔過眼你d point 講得咁柒
啲相係衰就衰㗎喇, (講咗先, 廢事又俾人亂屈係打手)
但係斷頭嗰張相如果畀著係你哋會點影?
叫嗰四個人唔好飲茶住, 叫埋個斷頭妹行開, 然後先開始影? 噉樣唔會搞到好似相機食先噉, 成件事會搞到lag住lag住唔暢順?
如果儀式流暢度行先, 個斷頭妹就一定要企喺嗰度㗎喇, 就算企左啲, 企喺新朗後面都係會斷頭. 唔通每張相都好似拍戲噉, 每影一張之前都要brief一brief啲藝員要點走位? Model Shooting 就話可以噉做啫, 喺傍邊做記錄嘅可以點? 等個儀式完咗先, 再叫嗰四個人定格影一張?

on9?
用手叫後面個姐妹走開洗唔洗3秒?
再唔係唔識自己走位?
其他全家合照更加唔好提,
真係中學生禮堂攝影師都唔撚會咁柒
仲好意思收一皮?
正正常常就算業餘,
有學過下攝影都唔會影呢d斷頭相啦。
就好似記者咁 收得萬幾人工 咪寫到篇文咁垃圾囉
可圈可點 屌佢老母字都唔識多個都可以出文
其實分析錯誤

中置構圖用井字構圖去分析?

(點解唔用黃金分割?)
你估一條友服侍你咩

成team人3 4個,又咁多器材,又打燈又拍片,又同你後期製作,飲之前又趕條片比你播,又要做埋小丑氹你開心,一皮真係好基本呀小朋友
俾番feedback佢等佢下次幫其他人影得好啲姐
你有冇跟過攝影師影一日先
好多時攝影師出聲會俾人屌ga

我地試過有在場細路冇啦啦衝入鏡Tim
開口叫父母睇住咪俾人罵囉

中學個禮堂肯撚定大過呢pair 人擺酒個地方啦
巧婦難為無米之炊 呀、你個場係fix定左咁多就咁多
你想可以變到四季個場既效果出來呀
你阿公生日既3K係咪要由0700-2300咁跟成日先
你呀公生日有幾多儀式要影
以為攝影師=龍友真係好好笑
可能要入埋火葬場影

上面副圖證明,係伴娘生得矮,所以咁岩「cut頭」
(新人跪低,個頭都接近佢膊頭咁高)

另外佢唔係cut頭,而係cut鎖骨對上
如果唔係低胸,就只係唔覺眼既背景人

「cut頭」已經係果個情況下既較佳構圖

如果影埋伴娘,構圖上違反表意法則
主角變中置既伴娘(or司儀?),喧賓奪主
而亦唔可以crop胸(因為太矮)
係咪要每個親戚同間屋影番張風高亮節?
呢個價好少見有三四個人,多數見得兩個
叫嗰四個人唔好飲茶住, 叫埋個斷頭妹行開, 然後先開始影? 噉樣唔會搞到好似相機食先噉, 成件事會搞到lag住lag住唔暢順?
如果儀式流暢度行先, 個斷頭妹就一定要企喺嗰度㗎喇, 就算企左啲, 企喺新朗後面都係會斷頭. 唔通每張相都好似拍戲噉, 每影一張之前都要brief一brief啲藝員要點走位? Model Shooting 就話可以噉做啫, 喺傍邊做記錄嘅可以點? 等個儀式完咗先, 再叫嗰四個人定格影一張?

on9?
再唔係唔識自己走位?
仲好意思收一皮?
正正常常就算業餘,

四季grand ballroom影過幾次都唔係易搞
更何況係呢d濕鳩酒樓同濕鳩影師....
呢個post d龍友算吧啦
你以為係daylight下冇壓力冇催冇趕冇連踩舒舒服服影私影同風景咩??
利伸 未影過私影

on9?
再唔係唔識自己走位?
仲好意思收一皮?
正正常常就算業餘,

你邊隻眼見我叫個攝影師出聲?
我只係話一係做手勢叫姐妹行開,
一係自己走位。
睇巴打連佢地咩場都知,
好似有d關係wo
得罪講,就算課室咁細既場都唔會影到咁
點樣影先可以影出過怖景板?
試下咁諗
呢幾萬係用黎幫你留住最美好既回憶,直到永遠。
柒撚到咁唔怪得比人屌
唔通張張同你慢慢咁好心機影咩

好似你咁既心態冇問題架,咪撚拎呢樣野搵食囉

痴撚線 幾時有話過我係龍友
曲緊都咁多真心...
自己走位就變成你地上面講既左右唔對稱
唔好諗到個個姊妹都咁醒目
有好多做左手勢都唔走ga

樓底矮、夾硬擺左好多圍、個場窄都可以影成咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞