[婚攝寶典] 不滿婚照寫30頁PDF報告反饋 新人反被鬧X客

332 回覆
83 Like 3 Dislike
睇相之前心諗邊個咁on9,寫30頁pdf咁巴閉
睇完相發覺真係冇屌錯 依家好多人拎住部canon/nikon大機就當自己識影相
講個事實 識做既Photog
為佐流程順暢 唔會叫姊妹行開 (因為正常間屋or酒店房飲茶個part都塞滿哂人 行得去邊 行開多數係屋企人合照個陣 飲緊茶佢唔會走)
會叫 倒茶個姊妹keep 住笑 因為會影到佢
同真係唔會crop個頭
所以係呢單野個攝影師垃圾姐
企後一步用35mm影合照?
香港有幾多個婚宴場可以用到35mm影合照?
所謂唔霉唔做婚攝
婚攝普遍都係差,所以果啲相響婚攝界黎講算正常

婚攝真係一分錢 一分貨
貴既Top盡,唔貴既,屎。
直程cut主人家頭
😏😏😏😏
Sor鳩ly 大部分屋企都得
婚宴場地更加大把位 當然有d細皇府 主家兩席都係台前 但識做photog都會同場地經理講叫佢地安排 搬開少少

唔識呀你? 唔識就因為太毒 唔識安排位 過招比你呀 醒d la
結婚嘢research 唔係咁易
絕大部分人都得一次經驗啲口碑都係信唔過
有好多時天時地利人和咁啱夾到果攝影師風格或者你當佢屎忽撞棍影咗輯幾好o既俾你個fd
去到你自己可以變成另一回事

最重要o既係唔係人人都有鑑賞能力
只知啲相順眼唔順眼未必了解到對方有能力定無能力

另一常見o既係化妝set頭
打直影,會cut走新娘同老豆個頭

另外呢種角度crop鎖骨位好常見構圖

如果要退前退後既,就已經唔係打橫打直影既問題
呢個精彩過呢個post個攝
唔睇人淨係睇字都睇唔明係乜喎ching
都係 有時都睇彩數
最穩陣真係識人做 同 咁好彩你身邊人結完婚比番個個photog 成日既相你睇 最緊要個條wedding team都係同一班人 因為呢行成日換佐唔同人

化妝set頭 又係搞笑
成日都見明明一個幾好既女仔 化完出黎 老佐十年 仲有成日張d頭髮整到屎咁 一舊舊係個頭 靠害
我都係做呢行
standard相要四平八穩就正常要求

敬茶正常流程 敬完 長輩比利是金器時 會叫姐妹落台換茶
果時先close up
盡量唔好cut頭 有人覺得唔老黎
但影完幾張wide影幾張zoom 我覺得正常
你想廿年後清楚睇返長輩飲茶好開心既樣 定張張背景大過人既合照
有D人連屋企有囍字都唔比cut 但又痴到全屋都係

呢個攝影師衰懶唔執相 唔執水平
前期唔落多D功夫(又可能技術不足) 後期又唔補救
又衰on9玩公審
F屎忽L
所以我覺得1皮野影到呢個post個攝咁
係好正常既,係個攝唔好彩比人抽秤姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞