[婚攝寶典] 不滿婚照寫30頁PDF報告反饋 新人反被鬧X客

332 回覆
83 Like 3 Dislike
中間個個好似幾正
新娘唔識揀姐妹

幾千至十萬都有朋友用過

十萬八萬果d就好pro 行行地五個人 航拍都無難度
好有心機

想知俾咗幾多錢請人
個post好危險 好多攝影友出黎護航
上面一堆假設性場面 又話d人阻住 又話場細 又話新人唔識走位 影張相都好多限制
其實都冇人否定呢d場面有機會出現

但宜家講緊係今批相影得柒
唔通其他人係同一間酒樓擺酒唔會出現上面情況
定點影都會影得咁柒
企係攝影機影唔到嘅地方啫,行過幾步就得啦,唔係叫佢走返屋企喎
個場柒,新人閪,點影都柒
講過幾次,依堆似raw 相,本身個婚攝就唔應該就咁比客,而家比人公審係無得怨

不過個客玩到九宮格同依度覺得個攝影師一文不值,iPhone 都靚過佢就真係過份左,批評好易,不如租部機/自己囉iPhone 去影婚攝,咁體會到香港婚攝既真實一面
驗眼啦仆街

疑有攝影師不滿被指正,傳閱顧客的反饋,再被放上網掀起風波。

feedback 呀
其實你有冇用過攝影嚟工作? 先唔講你冇清楚諗過一開口就話人on9,
"用手叫後面個姐妹走開洗唔洗3秒?" 你吳彥祖定 Edison? 點解啲姊妹會keep住留意住你? 佢唔係 model, 冇必要時時刻刻望住你, 加上佢嗰刻都係專注緊喺自己本份.
"再唔係唔識自己走位?" 我唔知你講緊邊個自己. 講緊姊妹嘅話, 你冇畀錢佢做 model, 佢識自己走位係你嗰日好彩, 佢只係素人一個, 唔係老奉㗎. 講緊攝影師嘅話, 喺嗰張相嘅嗰刻同場景擺位下, 加上事前冇劇本, 要即時捕捉嗰下的話, 如果要影晒四個人樣, 你點 Crop 點走位都係死. 全部人樣/構圖,是旦一樣. 如果要"即時"捕捉到全部人樣加有構圖唔係冇可能, 你要好好彩先可以喺你嘅構圖下捕捉到每個人塊面嘅角度同前後企位啱啱好.

要影 model 影得好都要事先每個位每個pose brief 定先, 更何況係影素人.
依度龍友同書友當自己身經百戰
想睇全份
當攝影教材
我幫你鬧佢喎ching
Cls 要計住張相左右幾多mm唔對稱
點都要補翻句, 啲相真係差, 我唔理你背後有咩難處, 只係討論緊個 outcome.
斷人頭已經係常識問題
啲相一係太近一係太遠
其實有pdf流出未
未嘅放住原post條facebook link都得呱
人名爆光又係7 d
不過用九工格又洗唔洗
老老實實, D相完全唔係專業攝影,
似係學生哥買左部單反影左半年相咁上下
利申:Graphic Designer
原來budget一皮, 由朝到晚連剪片,
咁情有可原
Comment下都唔得
又唔係叫你回水 公審你
袋錢落你袋啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞