[婚攝寶典] 不滿婚照寫30頁PDF報告反饋 新人反被鬧X客

332 回覆
83 Like 3 Dislike
too long
啲相係唔多掂
唔見名似真係閃光直射導致

不過backdrop 要攞正全相應該事先同攝影師商量好就得
大佬唔講真係唔知佢咁在意兩碌柱
每個攝影既範疇都唔同,婚攝要兼顧好多環節,好多人都結過婚,你會唔會比個攝影師影張集體相都用十幾廿分鐘去擺影?飲茶位影唔到又叫主人家又飲過?叫前面位大叔借開啦...

1/ 睇完個堆意見,其實重點係個場地問題多過攝影師問題,又要對位但又水平中,不過個場就細一細,樓底又矮,人多人少又要再SET好個位,如果個D柱位樓底問題,最簡單就係搵個又大又靚既場去再擺過酒

2/燈光就係攝影師問題,不過個背景,白式反光金字已經係錯既組合,依樣係新人既選擇,個字又正正係新人中間,又點可以打到新人又打唔到個字呢?攝影師只可以係後期做野,而依埋相,我相信係未經後期...

3/至於斬人頭,佢地係斬左個囉緊茶既姐妹,係張相入面,新人,長輩同儀式先係主角,如果個攝影師除左依張相外,有其他相影埋個姐妹,咁就無問題,分鏡既野,唔識睇相都識睇電視啦,唔會全部畫面都係廣角鏡,一定有D係 close up.

利申:我唔識個位攝影師,只係見到個新人有咁多意見,囉出黎討論下,個個都想結婚個環境又大又靚,男又想隔離個位係女神,女又想隔離個位係男神,或者自以為自已係神一般,咁咪囉塊鏡去照下囉,唔好怪個化妝點解化唔到自已係女神,怪個攝影師影唔到自已係男神,好多野都係用錢去解決,係攝影界,萬幾蚊真係細數目,買部機都唔只,下次搵婚攝就記住唔好就住就住,一野囉幾皮野出黎,應該會好幾十倍... 不過個場係咁,神仙都難救。
係影得好垃圾啊 但一皮想請三個pro??咪撚傻啦
正常有水準既都去哂做正常單啦
留返d龍友同學生仔服侍呢d使唔起錢既西客cheap單
事實就係咁殘酷
其實講真睇果幾頁pdf, 條友講嘅嘢真係冇錯.
但都係閪客。咁高要求又唔比想俾咁多錢,又本身識啲影相
應該要本人/搵個識嘅兄弟現場指導。
而家闊佬懶理,影完先咁撚高要求又整30頁pdf公審
個客的確係好撚閪
對新人比得太少錢唔包做埋retouch?
其實唔對稱唔平衡個啲
事後盡量執都已經可以靚靚仔仔咁出街
不過有啲無左個頭就
有幾個位業餘都知有問題啦
黃金分割都唔識..

呢輯一皮比多左啦
唔通張張同你慢慢咁好心機影咩

好似你咁既心態冇問題架,咪撚拎呢樣野搵食囉
早兩日去完親戚婚禮, 攝影師識叫姊妹走位
除左行禮真係on live之外, 其他真係擺拍冇問題架wo
名都遮埋完全接受唔到啦
唔明點解有人會撐攝影師

只可以講個攝影師根本就唔專業
咪係
正常都會擺好先影架啦
可圈可點咁用架咩
俾幾多錢,有幾多人先

跟車太貼好危險
老老實實,我覺得我都影得好過佢。狗屎垃圾都接job收一萬又幾和味
又比錢你又寫30頁教你野仲想點
我覺得個攝影師要比返錢對新人啦,成30頁pdf教佢影相喎
支那豬: 噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶噶
係影得好垃圾啊 但一皮想請三個pro??咪撚傻啦
正常有水準既都去哂做正常單啦
留返d龍友同學生仔服侍呢d使唔起錢既西客cheap單
事實就係咁殘酷
有幾個位業餘都知有問題啦
黃金分割都唔識..

呢輯一皮比多左啦

一個旺日起碼成千對結婚
貴少少既單都起碼用四個攝錄

成個香港邊撚到黎咁多pro
咁平咁賤既單可以搵得咩人出??
咪就係龍友同學生 再搵唔到咪但求有部相機咪出job囉

要怪就怪西客乜鳩都要壓平
玩到成個行業劣幣驅逐良幣 最後垃圾充斥
呢個都係奇
影呢啲backdrop相好多都係機擺定人走位
要懶要求其就更加唔會孭住部機
何解幅幅擺位唔同辛苦自己效果又唔好

唯一可能性就係新人點埋個擺位o既去做snap
兩頭騰就無擺位
香港人要平靚正,叫劉德華黎唱歌,但比劉華個價,你個名都係差一個字,做咩收貴我幾皮野,我要唱衰你
啲相係衰就衰㗎喇, (講咗先, 廢事又俾人亂屈係打手)
但係斷頭嗰張相如果畀著係你哋會點影?
叫嗰四個人唔好飲茶住, 叫埋個斷頭妹行開, 然後先開始影? 噉樣唔會搞到好似相機食先噉, 成件事會搞到lag住lag住唔暢順?
如果儀式流暢度行先, 個斷頭妹就一定要企喺嗰度㗎喇, 就算企左啲, 企喺新朗後面都係會斷頭. 唔通每張相都好似拍戲噉, 每影一張之前都要brief一brief啲藝員要點走位? Model Shooting 就話可以噉做啫, 喺傍邊做記錄嘅可以點? 等個儀式完咗先, 再叫嗰四個人定格影一張?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞