人越大 越發現用手機玩game 好on9

223 回覆
1038 Like 83 Dislike
唔係手機驚ON9
一來係你玩得ON9
二來係你專玩啲ON9

休閒向經營類同養成類手機GAME用mobile device玩一定有優勢
以前都有TAMAGOCHI/DIGIMON
之前玩隻起拉麵舖嘅休閒掛機GAME都過癮

btw
你講嗰啲console我都有
手機的確係多嘢玩過SWITCH
手機game本身用黎kill time係唔on9
斃在手機game廠商為左幫隻game續命就越搞越on9
例子有PAD

利申:6年玩家,等睇佢收皮
1年冇玩, 前幾日屎忽痕dl返, 屌 出左咁多新野, 完全catch up唔到, 咪嚕 魔光爵十字轉已經無人用, 屌 仲點玩
過度開發新角色同每況愈下既抽蛋機率
自食其果
個人認為手機遊戲之所以興起

係因為人與人之間存在於比較

十年前online game年代

魔獸世界月費就一百蚊

完全公平既遊戲制度

但係大部分人都一樣寧願花幾千幾萬

玩一些所謂既免費遊戲
日本廠先冇堅持
係,就係傻鳩先玩,個角色嘅分別就係幅圖,買幅圖返黎話愛愛愛,我慳返啲錢買禮物俾老豆老母細佬女朋友好過,要玩我玩osu cytus好撚過
係,大部分都係on9,由其手機驚成堆廢青玩
傳說對決 呢種moba都有佢可取之處
一班frd平時出到嚟可以即時玩下
玩手機game唔on9,重課解決全部問題變勁,唔平衡先on9
以pad一開始嚟講,無咁多角色,抽完都唔一定過關,仲要慢慢刷加蛋,後面強勢角色多咗就開始變
同埋好多人比課金=勁嘅模式影響,課完就當自己贏咗,就算有game係抽完角色再要諗配隊伍,要刷裝,有堆人連配隊配裝都唔會識,但上網一睇就有攻略,之後問人點解課完都係廢
亦有game唔課同課金個水平可以差好遠,唔課但扔時間玩完,重課用隻寵物都秒殺你

識得cap水嘅game係唔會令唔課金嘅玩家唔想玩
就係要靠啲唔課金嘅玩家襯托下
班重課玩家先至可以得到成功感
繼續喺呢隻game課金
Pc game先係皇道
對比其他game開發成本真係好低
佢唔洗聲優 動畫
純粹就係一張圖
打人就係撞一下 幾年前到依加都係咁
冇課pad好耐
根本呢種課金維持模式係唔可能長久
歷史上ONLINE GAME 免費制吸引人用錢買裝既模式已經證明一切
都係曇花一現既野
你打遊戲機悶佢都可以轉GAME...隻GAME出第二代都仲有玩法上既變革...
手機限制左玩法又要遷就輕度玩家唔可以整得太複雜..
除非手機可以追到手提遊戲機既配置同埋有另類又可以成為主流既操作模式...
如果唔係長遠都只會係死局...頂盡係即時對戰果類可以長期保持勢頭...
其餘單機小遊戲課金MODE都係等待收皮之日
某程度你講得冇錯,

不過唔係人人都咁高要求 ,

好多fd 連cd 都唔買 , 聽埋d 320kb 既mp3 ...

問佢地做咩唔正正經經聽wav , flac ,

佢地聽都未聽過就話冇分別

影相更加唔洗講 ,

單反咁鬼重唔係個個都會想帶部大機出去影

仲有好多人買完都唔識用

利申 canon 6d , player 用 xpd-300r
講開課金
有冇人試過課完棄左驚之後屈google退款?
我認同,覺得自己反正搭車Kill time, 電話又怕冇電又怕用晒數據,買左switch,搭車的時間可以過得好快,唔明自己之前浪費咁多時間電話game為咩
所以重來唔會浪費時間落課金, 我只打街霸一隻同一之過俾錢玩故事既single player games. 其實有好多正game, 俾十幾蚊港紙就夠你玩一個星期, 又唔洗再課金, 老實講, 要課金既都係on9 game, 你玩吓 monument valley, alto, dodonpachi 呢D 你就知手機打機知幾正。 最緊要係手機細過同輕過switch 好多。 曾幾何時我都有玩過排 vain glory, 係好玩既但發現自己成日失控屌隊友同freind 就 delete 咗, 唔想打機搞到冇哂朋友做
我覺得coc都係清泉 唔洗課金都可以玩到滿防 我都玩咗4年幾
最大問題係手機game興起令傳統遊戲業界衰落 劣幣驅逐良幣
冇心機整game 越做越hea 加入好多課金元素求賺快錢 (EA... )
仲記得以前打online game 個種感覺根本冇一隻手機game可以取代到
講真人大左愈無心機追PS4啲大作
反而玩下手機game抽下卡又幾過癮

利申:唔敢話自己重課,玩左3年課金game使既錢夠買架C-class
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞