泰國運毒案牙朗哭訴:同70人訓地下 日日洗廁所 搞到全身生野

1001 回覆
573 Like 14 Dislike
出事至今,邱傑朗一直被囚於曼谷監獄Klong Prem Central Prison,邱指監獄內環境十分惡劣及擠迫,一間400呎的監房擠滿近70人,而且連床都沒有,他們每晚鋪床單席地而睡,每個月均要付近5000匹泰銖作飲食及生活費。

除了定時上宗教課外,囚犯於監獄內亦要服務,包括清潔、洗廁所等,邱指半年來因獄內衛生惡劣而患上皮膚病。被囚初期,邱稱因言語不通感十分害怕,但幸好不少同房有不少馬來西亞籍囚犯,因而經他們教導下慢慢學懂簡單的泰語及英語。另外由於獄內不準打電話,他每星期只有兩日可以寫信與家人聯絡。

據了解,主腦明姐為一名在印度出生的香港女子,於三名港青被捕當日,明姐於下午由泰國離境回港。被還押於泰國曼谷監獄的24歲男被告邱傑朗表示,自己未曾見過明姐,但女被告Mina曾經提及過明姐的背景,指她「好有錢,正職係做保險,呢啲係兼職嚟」。

另外,邱指女被告方於杜拜時曾將一些木雕照片上傳到社交網站群組,招攬其他人加入,但隨後Mina即向方問話,「話老細見到啲相,唔可以貼出嚟」,要求方馬上刪除。另外Mina當時指,明姐會於泰國與三人會面,但結果三人於曼谷機場被捕。

邱稱,當時是他先向警方供出明姐的消息,Mina卻意圖阻止,「佢叫我唔好講,話咩都唔知就得」,後來泰警方按三人手機紀錄致電明姐的電話及到酒店搜查,惟明姐已離開。泰警並向邱展示一張女子的照片,「佢問我係咪呢個人(明姐),我話唔知,佢話如果係呢個人,一見到會即刻拉佢」。邱表示希望明姐能早日落網,真相就會大白。
牙你老母
主腦身份都搵唔到? 印度出反生港人應該好易查姐, 仲有出入境記錄
連簡單英語都要人教
可見呢個人幾咁無用
香港政府唔使養呢條友算好彩
充實過返學 慢慢坐
搏盡無悔
黑社會, 抵死
強姦犯生野就抵撚死啦
主腦身份都搵唔到? 印度出反生港人應該好易查姐, 仲有出入境記錄

警黑一家親 唔通講你知咩
好波
抵撚死
400呎屈70人
而家打同情牌呀?
另外果兩個女都認罪啦,搏乖乖地可能有得減或早放,
你仲係度嘈,自己身有屎弱智就咪嘈啦,
再嘈拖你5、6年先判,仲要判多過果兩個女
Mina卻意圖阻止,「佢叫我唔好講,話咩都唔知就得」

自己都就死都要保住大佬,咩思想
個兩條女坐25年

當減一半都十幾年
憑咩減一半,而家唔認罪
自己行李有責任知係咩黎
義氣
想知幾時槍斃
被囚初期,邱稱因言語不通感十分害怕,但幸好不少同房有不少馬來西亞籍囚犯,因而經他們教導下慢慢學懂簡單的泰語及英語

MK仔咪當學英文囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞