[PC]上古卷軸集中討論區 21 新一年有新排版

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
青年
你忘記仲有divinity : original sin II
eso就係,skyrim原版法術就見仁見智
睇過想玩 ,好L似TES
好正
之前中毒一口氣打到第2關
而家好多機打冇時間玩
唔熟 但對比巫師同龍騰世紀 上古卷軸勁嘅法師法師勁在唔只打交勁,係夠神棍同神秘 仲可以無限續命續返千幾二千年

同埋呢個世界觀入面精靈同法師地位真係最高
精靈唔講 法師唔駛被逼害,人人都可以學法術 係巫師龍騰做法師比人燒死十世

不過獸人應該係最陰公,隔離魔獸深入人心,呢邊獸人本身係精靈,仲慘到連自己個城都比人拆左3次,自己拜嘅主神係人地柯出黎
但上古獸人叫做有D文化
魔戒獸人都本身係精靈
龍騰黑靈本身係矮人

魔獸獸人就一定最型最好J
獸人永不為奴
你撚有丁
成日歧視冬仔打J
你有見過冬仔本人咩
買唔買埋發條城好
劇情的話玩完晨風再玩最好
但發條城有部機可以幫你裝備轉特性,慳返勁多刷裝時間
咁遲d先買,暫時唔使咁快刷裝住
tes 獸人工藝唔錯,戰鬥力都好勁,比人圍城圍左三十年先輸

上古卷軸最冇文化咪諾德佬
藝術大師米巴
有幾個講法
1. 咁啱唔係到/係玩家去唔到嘅房間
2. 有書提到,只有真正已死之人會見到佢,但玩家未死,只係路過

轉世呢個唔完全準確
降世Incarnation同轉世Reincarnation係上古卷軸黎講係兩樣野黎
降世我用一位真正大佬嘅說話黎解釋「是神把自己的一部分投入現世,令其代表該神的意志在現世行動」
而轉世就係同我地理解差唔多,代表人物當然係三代主角Nerevarine, 前世係第一紀元嘅chimer 領袖Nerevar

降世代表唔少,痴線佬佩林達爾、諾德英雄武夫哈斯、泰伯呢堆都係所謂Shezarrines,又叫「蛇」,都係舒爾/舍扎因/洛克汗 呢個missing god嘅降世

與之相對嘅係龍,Akarine,比如奧瑞爾、雷曼、4代嘅馬丁、呢類都係「龍」嘅代表人物

接地少少,精靈除左黑精都係「龍」,高精更甚;「蛇」當然係指人類,由其係諾德佬
所以兩個種族係勢不兩立

而龍裔,係老霍爾丹你會比人叫Talos,所以好大機會係Shor嘅降世
補充少少
其實泰伯係龍定蛇都有爭議(個人傾向係蛇)
加上5代ldb其實冇話真係好直接做到d野去證明/暗示自己係(主線趕走奧杜因可以算係暗示少少)
反而4代係dlc 係真真正正完完全全「披甲」佩林納爾,所以一般黎講4代都係Shezarrine
5代比較模糊,我唔敢肯定咁答你
我算係拾人牙慧 神學真係唔敢亂稱大神
不過神學呢家野聽完就算 好多野都唔係完全肯定,係game 頂盡都係書有講/某神棍講兩句
比如Tiber 係龍定蛇定龍蛇一體呢d都係估估下/推論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞