[PC]上古卷軸集中討論區 21 新一年有新排版

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
我睇wika 好似係得幾個dragonborn
果d皇帝都好似唔係
仲有邊個版本既tolas 故事先係真
佢究竟係英雄定係仆街
仲有d nord點解係崇拜佢 佢唔係breton咩?

不過bethesda真係痴撚線 隻game都有正史同野史
真相只有一個
你係唔係用過笠化冬
你如果搞過笠冬,就唔會有sleep bonus
想check係咩原因,最簡單嘅方法就係搵張床瞓夠8粒鐘
無論係因為狼人定係因為笠冬,都一定會有句提示
話俾你知係咩原因觸發唔到個sleep bonus

如果咩都冇
咁就係用嚟觸發sleep bonus個quest出咗事
可能係有scripted mod炒咗,原版就未聽過有呢個bug
泰伯人渣!塔諾斯偽神!
係講故前要提一件事,泰伯塞普汀Tiber Septim 同塔諾斯Talos 係兩回事黎
Talos 係Tiber+武夫哈斯(諾德龍裔)+祖林阿克圖斯(帝國戰法師)三為一體嘅產物

泰伯人渣可以睇現係幾方面
1. 殺主奪位:佢本身只係個將軍,跟住個大佬打左帝都落黎。而呢位「零號皇帝」登基前被一個高岩殺,有本「阿克圖斯邪說」指係泰伯所為,泰伯為左避嫌自割喉嚨
2. 搶人功勞:武夫哈斯先係龍裔,諾德嘅英雄,泰伯係咪龍裔呢點非常可疑,但佢第一次胖龍吼吼倒老霍爾丹嘅事績有傳係佢三為一體後搶埋人功勞
3. 開掛平天下:點解梭默咁憎呢條友?話說當年泰伯統一主大陸,點知帝國海軍打夏暮島比人團滅,岸都上唔到,結果泰伯係晨風三傻個到得到納米迪安,俗稱高達。佢謀殺左武夫哈斯兼等祖林攬炒(屈佢地謀反),用武夫哈斯嘅靈魂黎填滿Mentella黎做能源啟動高達,引發龍破,強行爆一條千年圍城嘅時間線出黎幾個鐘內夏暮全境投降
4. 壓迫紅衛:外傳紅衛劇情,大概就係係落錘搞到雞犬不寧,鎮壓紅衛

可唔可以解答埋上面龍裔既問題
Dragonborn 呢樣野好玄 皇帝龍裔同skyrim LDB我記得係兩回事
Dragonborn 目前出名嘅要數4位,諾德英雄武夫哈斯、奴隸女皇阿萊西亞、天生龍裔雷曼Reman 、米拉克

四代皇帝馬丁都係嘅 泰伯有可疑
所謂Dragonborn 其實只係同神訂左約,冇記錯係有儀式可以做黎claim 呢個身分(根據eso)
血緣呢樣野係唔重要,第三帝國廿個皇帝,除左第一位泰伯同第二佢直系親屬,有一半都係佢呀個哥/細佬嘅後裔黎 去到一半斷過兩三次甚至格硬屈人黎做 去到最尾Martin 已經得個姓關事

Alessia Reman Tiber 三大開國皇帝並冇關係(當然Reman傳說係Alessia 同某國王靈魂神交然後石頭爆出黎 )

總結翻少少,龍裔唔值錢 呀豬呀狗都做到皇帝 由其4代後,Martin解放護符力量,以前要有護符就係要維持龍火黎擋住魔神大入侵,Martin 打爆左護符永續龍火到2046,龍裔再冇必要 所以我地咪Last Dragonborn,作用係實現預言,趕走奧杜因(可以理解為用黎修bug嘅patch)
最重要一點:前代冇龍,呀水知你係咪龍裔 skyrim都係殺左次龍先知自己係龍裔
係唔係Wulfharth?
yes
可以話係諾德最傳奇嘅一個人物,前後死左4-7次
理論上可以
有無巴打有玩The Elder Scrolls online
想買 但係帝國人要另外買
呢到大把人玩
帝國人就冇乜必要,除非你係帝國人fans
真心? 我特登新加個ESO版冇人睇
Skyrim都係玩開帝國人
唔知點解特別鍾情帝國
好難揀
黃金版係唔係多野玩好多
諗住主要劇情 PVE為主
係,我玩到唔想停
黃金版已入手 遲D補買返帝國包
https://discord.gg/2cKfWaV

有Discord可以join
又多一個入坑嘅朋友
今年最尾竟然有機會講下故
仲有兩日想走?
呢兩日補飛入左巫師玩返發覺TES 魔法同法師係同類型遊戲最勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞