[Uaena] IU 討論區 16 - Best Album of the Year

1001 回覆
26 Like 4 Dislike

邊個芯既同我施出去…

我一早已經俾人斬晒D 手手腳腳架啦...
我好記得
前年考DSE先入坑 聽完首喜帖街同you and I 深深不能自拔
之後首someday陪我渡過艱難歲月
仲有特登留番麗水果集娘娘上rm響考中文oral出門前放鬆睇
考完晒試第一件係去信和買chat-shire
一番到屋企就為娘娘學韓文
無娘娘我未必會開始自學外語之路

咁你學成點

今年5月直接pass左2級
Reading 93/100 listening 6x
近排學日文 今日考完n5
韓文想上4級

好勁
我都同時學緊日韓文
但韓文剛剛開始無耐,日文就仲讀緊n5
你一路以來都自己學無出去上課?

兩樣一齊學會唔會好辛苦?

日文N4路過

冇上堂呀 所以會話麻麻地
想oral好啲都係上堂
今日考完覺得會炒n5
當初為追one ok rock而學 點知飯左陣就冇再飯落去 又唔睇動漫/聽jpop/睇日綜
啲字入唔到腦
反而學韓文又有追綜藝、聽娘娘睇娘娘 動力大好多
之後都係回鍋學番韓文算

定d黎啦,n5點會炒
你n5都係自己學架啦,平時除左聽歌仲有咩?
聽one ok rock學日文會唔會搞笑左d... 人地出名多英文歌詞
我同你情況一樣,睇韓國野多過日本,又唔追開日劇動漫
但照計日文語法同韓文差不多,兩種語言值得學曬

其實佢冇講聽佢地學日文
佢係因為想追佢地先學

邊個芯既同我施出去…

睇你個名就知啦
我好記得
前年考DSE先入坑 聽完首喜帖街同you and I 深深不能自拔
之後首someday陪我渡過艱難歲月
仲有特登留番麗水果集娘娘上rm響考中文oral出門前放鬆睇
考完晒試第一件係去信和買chat-shire
一番到屋企就為娘娘學韓文
無娘娘我未必會開始自學外語之路

咁你學成點

韓文想上4級

好勁
我都同時學緊日韓文

日文N4路過

想oral好啲都係上堂
今日考完覺得會炒n5
當初為追one ok rock而學 點知飯左陣就冇再飯落去 又唔睇動漫/聽jpop/睇日綜
啲字入唔到腦
之後都係回鍋學番韓文算

定d黎啦,n5點會炒
聽one ok rock學日文會唔會搞笑左d... 人地出名多英文歌詞
但照計日文語法同韓文差不多,兩種語言值得學曬

其實佢冇講聽佢地學日文
佢係因為想追佢地先學

咁我收返
[quote]

韓文想上4級

好勁
我都同時學緊日韓文

日文N4路過

想oral好啲都係上堂
今日考完覺得會炒n5
啲字入唔到腦
之後都係回鍋學番韓文算

定d黎啦,n5點會炒
但照計日文語法同韓文差不多,兩種語言值得學曬[/quote]
其實佢冇講聽佢地學日文
佢係因為想追佢地先學

咁我收返

一雞兩味
啲文法好易記
希望pass啦
呢排成日搵外國啲IU reaction片黎睇
睇到啲人鍾意iu好開心
留名
[quote]

韓文想上4級

好勁
我都同時學緊日韓文

日文N4路過

想oral好啲都係上堂
今日考完覺得會炒n5
啲字入唔到腦
之後都係回鍋學番韓文算

定d黎啦,n5點會炒
但照計日文語法同韓文差不多,兩種語言值得學曬[/quote]
其實佢冇講聽佢地學日文
佢係因為想追佢地先學

咁我收返

一雞兩味
啲文法好易記
希望pass啦

加油,得閒交流下

4粒鐘... 37首...

好勁
我都同時學緊日韓文

日文N4路過

想oral好啲都係上堂
今日考完覺得會炒n5
啲字入唔到腦
之後都係回鍋學番韓文算

定d黎啦,n5點會炒
其實佢冇講聽佢地學日文
佢係因為想追佢地先學

咁我收返

一雞兩味
啲文法好易記
希望pass啦

加油,得閒交流下

清唱個三首應該得一小段
理論上34首
https://instagram.com/p/Bb7eUIYFT0_/
上星期,真係好開心
IU最近轉咗新耳機!!!!!!!!!
有人話係 Sony just ear 系列, 不過個模又唔一樣 Q___Q
有冇人知係咩牌子?

有巴打話係westone cm, 如果係既話最似係es50
一路唔知你地講芯點解。琴晚去睇演唱會終於明咗

尋晚邊個演唱會?

陳柏宇?

YES

邊個芯既同我施出去…

睇你個名就知啦

救你唔到啦
嚴格D講我就冇芯既

清唱個三首應該得一小段
理論上34首

ENCORE十幾首仲叫ENCORE嗎
雖然真係好想見識下...因為琴晚連ENCORE呢個字都冇聽到

尋晚邊個演唱會?

陳柏宇?

YES

飯左佢?

邊個芯既同我施出去…

睇你個名就知啦

救你唔到啦
嚴格D講我就冇芯既

係真唔係啊

Boo都有!?
娘娘會老尷架喎

清唱個三首應該得一小段
理論上34首

雖然真係好想見識下...因為琴晚連ENCORE呢個字都冇聽到

陳柏宇演唱會冇encore

尋晚邊個演唱會?

陳柏宇?

YES

飯左佢?

不嬲都欣賞既...但唔算飯啦

清唱個三首應該得一小段
理論上34首

真係冇...個個勁聽話...叫都冇叫...開燈準時走人

一次長過一次

清唱個三首應該得一小段
理論上34首

真係冇...個個勁聽話...叫都冇叫...開燈準時走人

一完就即刻開燈?
即係本身主辦同歌手都冇諗住encore啦
https://www.youtube.com/watch?v=Nr_7ghlGQ-M
每次睇返呢條片都好感動好冧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞