沈陣營第六十四期 - 旗開得勝

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
資產幫你帶嚟現金流,即係所謂嘅被動收入,累積到一定量帶嚟嘅穩定現金流夠冚你諗住劈炮前嘅主動收入,咁就可以諗吓提早推休

香港只要有間公屋,贖咗嘅居屋/私樓有個竇,加埋股/債息/租金等各種被動收入足夠唔減低目前生活質素嘅時候,咁就叫財務自由

又或者減低生活成本,例如長居泰國,每個月有2皮被動收入,都可以生活得好寫意嘅

咁大家炒股都係為咗唔再辛苦賣時間比老闆,換返自由嘅人生,越後生建立資產,可以係樓/股/債就越早成功,人人做到嘅,係差恆心

英國皇帝講嘅建立「資產」大概都係咁

以上所講以毒撚計,有女/老婆要做多少少

冇建立資產棧長期殺嚟殺去,股、波、匯、金、油瓣瓣精通,但每日工作十四個鐘,幾十歲仲走七場show,有辦你睇啦

人哋英國皇帝為興趣再做吓咋,咁學邊個吖

又掌嘴

唔係掌咀喎,以事論事,某人唔係蠢,但叻得滯,大家炒股諗深一層為乜先?咪就係早啲唔使做之嘛

有辦睇唔使自己摸索,緊係跟唔使做嗰個啦
有冇師兄入左飛支持師傅
利伸:唔識賭波

唔記得咗買,我都唔賭波

唔識賭波x2

師傅買咩 阿?

師父買左5舊水曼聯
但佢係阿仙奴die hard
沈門2318牛重貨區喺哂71.88

跌300點既話 平保應該最多跌到 73$ 左右?
唔想一開市就打靶
星期一 沖個涼先返工

咁就睇你會唔會覺得跌多300就停定係再跌多300,又300再300啦

gtr 巴打take care btw 再跌我就斬撚哂佢paper trade 算......... 8月到而家真心唔識玩
樓主 借個位黎問下

關於加租呢
你一般係每年都加租定兩年先加一次? 每次加幾多? 點同個租客講?

加左之後係咪要重新整過份新租約去打厘印? 黎多次一年生一年死?

我2年先加嘅,份新約跟返舊約條件,係銀碼改變,自己去稅局打厘印比錢就得

加幾多?一般10%以上,睇社會經濟好唔好,同埋租客煩唔煩,煩嘅加5成趕走佢

全部約我都係一年生一年死嘅

忘記咗2個月按金差額叫租客補返

多謝指導
我唔太識開口講要加租
13500$ 加10%都14850$
但我唔係新裝修 好似幾過份
兩房十幾年樓

不過有洗錢翻新廚房同換分體,加埋都洗咗4-5萬

管理費地租各樣加,利息又加,講就得,亦係事實,客氣啲ok

又或者同佢講有另外租客比高過佢,條數就係想加嘅數目多少少,同佢講,到時減返啲等佢舒服啲

我屋企人都係咁
“你唔要大把人要”

BTW,我係瑞瑞
你地自己諗下之後要點做,錢就你地自己既,點玩你有自由,但我唔認為有人想掉錢落去輸

我都係到諗,有邊個新人可以講到呢D野
點知又係你
好掛住你 死佬

婚期越黎越近,準備好未

我個人未準備好

好好享受埋最後好時光

加油,其實結婚冇你想像中咁恐怖
Btw,師傅買個場唔知會點

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

而家先札,太遲了
有冇師兄入左飛支持師傅
利伸:唔識賭波

唔記得咗買,我都唔賭波

唔識賭波x2

師傅買咩 阿?

師父買左5舊水曼聯
但佢係阿仙奴die hard

曼......

點知又係你
好掛住你 死佬

婚期越黎越近,準備好未

我個人未準備好

好好享受埋最後好時光

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

佢紮咗可能好啲,唔會有一堆小朋友冇啦啦叫爸爸

屌你

點知又係你
好掛住你 死佬

婚期越黎越近,準備好未

我個人未準備好

好好享受埋最後好時光

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

老人爸,恭喜

謝謝

婚期越黎越近,準備好未

我個人未準備好

好好享受埋最後好時光

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

老人爸,恭喜

謝謝

瑞瑞......告別單身party 搵幾多囡囡

婚期越黎越近,準備好未

我個人未準備好

好好享受埋最後好時光

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

老人爸,恭喜

謝謝

恭喜老人

我自己睇最悲可以去$351

如果穿晒50天先有支持橫行,應該短期內都冇運行

唔洗起底見個名都知係

我個人未準備好

好好享受埋最後好時光

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

老人爸,恭喜

謝謝

唔洗起底見個名都知係

恭喜你 爸爸

好好享受埋最後好時光

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

老人爸,恭喜

謝謝

咁快手
唔洗起底見個名都知係

恭喜你 爸爸

都開心既...
我而家仲整緊結婚野,寧願返公司OT

好好享受埋最後好時光

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

老人爸,恭喜

謝謝

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

老人爸,恭喜

謝謝

咁快手

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

老人爸,恭喜

謝謝

希望生仔既話唔好似我咁淫賤

結婚啫,又唔係叫你紮結
加油呀

老人爸,恭喜

謝謝

咁快手

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞